Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

ActiZ regelt toepassen mededingingsregels

De ActiZ-leden hebben ingestemd met een complianceprogramma. Dit houdt in dat VVT-organisaties de mededingingsregels toepassen. Maar ActiZ vraagt ook aan de NMa om duidelijkheid over ketensamenwerking, want daarin werken concurrerende zorgaanbieders vaak samen. Mag dat nu wel of niet?
ActiZ regelt toepassen mededingingsregels

Actiz wil dat organisaties als verpleeg- en verzorgingshuizen, in de thuiszorg en de kraamzorg zich aan de Mededingingswet houden. Maar de brancheorganisatie wil ook meer duidelijkheid van de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Bijvoorbeeld over ketenzorg. Daarin werken zorgaanbieders samen, vaak met als doel om de zorg te verbeteren. Maar het is niet altijd duidelijk of concurrerende zorgaanbieders wel zorgafspraken mogen maken. ActiZ vraagt nu om nieuwe regels, zoals een groepsvrijstelling voor ketensamenwerkingsovereenkomsten.

Marktmacht
De VVT-branche heeft volgens de NMa een ‘hoog risicoprofiel voor mededinging’. Organisaties werken op lokale en regionale markten. Daardoor hebben ook kleine of middelgrote zorgorganisaties al snel ‘marktmacht’. En dat lijkt concurrentie te verminderen, wat op de huidige zorgmarkt niet gewenst is.

Spagaat
Ook vragen zorginkopers als gemeenten en zorgverzekeraars dat zorgaanbieders samenwerken in ketensamenwerking – ook als het een concurrent betreft. Dat ontslaat zorgorganisaties niet van de plicht om zich aan de Mededingingswet te houden, benadrukt ActiZ. ‘Maar daardoor kunnen zij wel in een spagaat tussen keten- en kartelvorming komen.’

Vertrouwen
Om meer duidelijkheid te krijgen over wat volgens de mededingingsregels wel en niet mag, heeft ActiZ met haar leden een complianceprogramma opgesteld. Met de invoering ervan wil de branche gezag en vertrouwen opbouwen. Daarmee komt er weer meer ruimte voor ondernemerschap in de zorg, zo meldt ActiZ. En dat moet ertoe leiden dat zorgorganisaties voldoende kunnen verdienen om de boekhouding gezond te houden.

Bedrijfscode
Het programma schrijft onder meer voor dat zorgorganisaties een bedrijfscode moeten hebben. Ook moet er een compliance officer zijn. Verantwoording vindt plaats via het Jaardocument Maatschappelijke Verantwoording.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ActiZ/foto: stockxchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.