Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ActiZ bezorgd over leegstand in verzorgingstehuizen

Zorgondernemersorganisatie ActiZ is bezorgd over de gevolgen van plannen van de overheid om ouderen met een lichte medische indicatie voortaan niet meer op te nemen in verzorgingstehuizen maar thuis te verzorgen. Hierdoor dreigt onder meer leegstand in verzorgingstehuizen.
ActiZ bezorgd over leegstand in verzorgingstehuizen

Ouderen die lichte zorg nodig hebben moeten vanaf 2013 langer thuis wonen en daar verzorgd worden. ActiZ noemt als bijkomend probleem dat hun woning daarvoor meestal niet goed is uitgerust waardoor ze moeten verhuizen naar een aangepaste woning. Van deze woningen zijn er bovendien nog niet genoeg.

Studenten

Volgens ActiZ bagatelliseert de overheid de gevolgen van de beoogde maatregelen door bijvoorbeeld te opperen dat de lege woningen in tehuizen kunnen worden opgevuld door studenten. Aan het vinden van alternatieve bestemmingen voor deze panden zitten namelijk nogal wat haken en ogen, zegt een woordvoerster van ActiZ.

Behoefte

‘Studenten kun je niet zomaar tussen de ouderen laten wonen in een gebouw dat is ingericht voor zorg’, zegt de woordvoerster. Studentenhuisvesting in een verzorgingstehuis is volgens haar pas een optie als het betrokken gebouw voor een groot deel of geheel leegstaat. Vervolgens moet de gemeente instemmen met een verandering van het bestemmingsplan. Daarnaast heeft niet iedere stad behoefte aan studentenwoningen, zegt ActiZ.

Vergrijzing

Ook noemt ActiZ de leegstand in verzorgingstehuizen tegenstrijdig met de toename van de vergrijzing. De groep ouderen – en daarmee de vraag naar zwaardere zorg- stijgt de komende jaren juist. Om deze reden moeten verzorgingshuizen omgebouwd worden tot verpleeghuizen, maar daar moet de politiek ons tijd voor geven, aldus ActiZ.

Bron: ANP/ANP-photo/Lex van Lieshout

2 REACTIES

  1. Ik vind dat iemand alleen naar een verzorgingshuis moet verhuizen als dat echt nodig is.
    Verder lijkt het idee van studenten op het eerste gezicht nogal, onpraktisch en ongewenst. Maar er is ergens een proef geweest met studenten die goedkoop ergens konden wonen en ondertussen verplicht waren om mee te helpen met allerlei taken (koffie rondbrengen of iets dergelijks), dit was een zeer geslaagde proef. Ook lijkt de interactie tussen jong en oud eerder gewenst dan dat je dat moet gaan uitsluiten. Natuurlijk moet dit alles dan met regels en procedures begeleid worden. Zodat de feestende jongeren met ascoiaal gedrag niet in een verzorgingshuis gaan wonen. Ik ben ervan overtuigd dat niet elke student zich zo gedraagt, dus zie mogelijkheden al moet dit dan eerst goed onderzocht worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik zou denken bij dit artikel dat het probleem ouderen en vergrijzing is opgelost.
    Anders zet je toch geen studenten in een verzorgingshuis? Dus de ouderen krijgen nu niet meer overal de schuld van dat ze te duur zijn? Ouderen hebben de rust nodig terwijl studenten een leeftijd hebben dat ze luidruchtig gedragen. Dat werkt dan toch weer problemen ruzie in de hand? Bezint eer gij begint!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.