Home Zoek

Activiteiten

Geef een zoekterm op ( 17210 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Zorgmijders

Flinke kloof tussen boeren en sociaal werkers: ‘Eerste contact is grootste obstakel’

De mentale gezondheid van boeren staat onder druk, maar hulp vragen voelt vaak als falen en er is een gebrek aan vertrouwen in hulpverlening. Hoe bereik je boeren als sociaal werker toch? Lees de adviezen uit de boerensector en van hulpverleners die het boerenbestaan goed kennen.
Armoede

Zomerreportage: Bewoners op kruistocht tegen onrecht, vervuiling en armoede

Deze zomer gaan de redacteuren van Zorg+Welzijn op reportage in het sociaal domein. Dit keer: een bezoek aan de Westwijk in Vlaardingen, een wijk die vaak in het nieuws komt vanwege drugs, criminaliteit en overlast. Maar alleen maar klagen is veel te makkelijk, vinden buurtbewoners. ‘Er is zoveel moois in mensen te vinden, als je zelf maar voor je wijk wilt zorgen.’
Zelfredzaamheid

‘In het sociaal domein gaat het te weinig over wat maatwerk echt is’

De term ‘maatwerk’ valt vaak in het sociaal domein, maar de vraag wat maatwerk precies is wordt te weinig gesteld, constateert Evelien Meester van Stimulansz. ‘Hulpverleners gaan vaak uit van wat zij nodig zouden hebben in de situatie van de cliënt. Ze mogen beter door de ogen van de cliënt kijken.’
Wmo

Het mes in wijkverpleegkunde? ‘Raar om geld weg te halen terwijl het nog steeds knelt’

Wijkverpleegkundigen kunnen zich schrap zetten voor bezuinigingen. Uit het uitgelekte concept Integraal Zorgakkoord (IZA) blijkt dat de wijkverpleging de komende vier jaar het met 600 miljoen euro minder moet doen. ‘Het is raar om geld weg te halen, terwijl het in de wijkzorg nog steeds knelt.’
Dak- en thuislozen

‘Mensen beseffen niet hoe weinig er nodig is om dakloos te worden’

Er is geld – 65 miljoen extra - er is overleg en er is hulp voor mensen die dak- of thuisloos zijn. Toch moet de juiste hulp om mensen op te vangen in de meeste gemeenten nog worden ingevoerd. Is het mogelijk om dak- en thuislozen te differentiëren in de opvang, bijvoorbeeld op leeftijd? ‘Wonen eerst’, zegt Esmé Wiegman van brancheorganisatie Valente.

Activiteit: Blote voetenpad

Activiteit:
Zintuiglijk
Duur:
0:30-1:00 uur
Groepsgrootte:
Medium groep (6-10 pers.)
Onderwerp:
Buiten, Ontspanning
Verward gedrag
Oude mevrouw kijkt door jaloezieën naar buiten

‘Sociaal werkers houden frustraties te vaak binnen, zeker bij verward gedrag’

Cliënten of collega's direct aanspreken bij verward gedrag doen veel sociaal werkers liever niet. Maar het moet wel, anders kan hulpverlening het herstelproces belemmeren. Hoe je de confrontatie aangaat en waarom je de 'Hoe gaat het?' vraag beter vermijdt legt onderzoeker Jessy Berkvens uit.
Dementie
Portretfoto Hans Alderliesten (1)

Column: ‘Ze zeggen dat ik dementie heb’

Dat Westlanders niet op hun mondje zijn gevallen, ziet senior adviseur/onderzoeker bij Movisie Hans Alderliesten als hij meekijkt met een groep Westlanders met dementie. Vroeg opstaan, hard werken, niet zeuren maar aanpakken; het kenmerkt ook deze mensen, ondanks hun leeftijd, ondanks de aandoening.
Jeugdhulp

Kennistoets: Praten met kinderen

Praten met kinderen is iets anders dan ze écht bereiken. Kinderen hebben hun eigen belevingswereld en zijn zeer loyaal aan hun ouders. ‘Vreemden’ komen niet zomaar binnen. Het winnen van vertrouwen en in gesprek komen, vraagt een eigen aanpak.

Zorg+Welzijn magazine nr. 4, 2022

‘Door het gemakkelijke en overdadige gebruik van de term “trauma” door leken, is het begrip trauma verwaterd.’ Dat zegt expert Leen Pakvis in dit themanummer over trauma’s. Wat is een trauma precies? En hoe ga je ermee om als jouw cliënt een trauma heeft? Die vragen, en meer, beantwoorden we in deze editie van Zorg+Welzijn magazine.

Filteren

  • Activiteiten

  • Onderwerpen

  • Duur

  • Groepsgrootte

Abonneren