Home Zoek

Activiteiten

Geef een zoekterm op ( 17206 resultaten )

Verfijn zoekresultaten
Multiproblematiek

THEMA Spreekuur Hoe win je het vertrouwen van de burger terug?

Burgers moeten beschikken over te veel ‘instantiekapitaal': het vermogen om zelf de weg te vinden in de wirwar aan loketten en de juiste houding te tonen tegenover instanties. Dat blijkt uit onderzoek van Aisa Amagir (HvA) en Monique Kremer (UvA). ‘Er zou een verbod moeten komen op doorverwijzen.'
Wet- en regelgeving

RICHTLIJNEN Hoe werk je met richtlijnen?

Richtlijnen ondersteunen professionals bij hun werk. Hoe komen ze tot stand? En hoe gebruik je een richtlijn? Gea Kosters, beleidsadviseur bij beroepsvereniging BPSW vertelt erover.
Verward gedrag

SNEAKPREVIEW ‘De allerhoogste uitdaging’

Floortje Scheepers heeft als psychiater vaak te maken met ernstig verwarde mensen. ‘Het vraagt soms veel vakmanschap om met deze doelgroep contact te maken en te communiceren', zo stelt zij.
Schuldhulpverlening

DILEMMA Je bemoeien met de uitgaven van een cliënt?

Schuldhulpverleners waarschuwen voor verleidelijke en gevaarlijke services voor uitgesteld betalen die mensen de schulden in kunnen jagen. Stel, je signaleert dat je cliënt aankopen doet met dit soort systemen: in hoeverre mag je je daarmee bemoeien?
Wmo
Hoe Almere migrantenvrouwen uit de bijstand helpt

Van bijstand naar baan: Almere boekt succes met migrantenvrouwen

Buiten de geijkte paden kijken en oprechte aandacht. Daardoor is het de gemeente Almere gelukt om vrouwen met een migratieachtergrond na jaren uit de bijstand te halen. Coördinator Sarena Ostby: ‘We vragen deze vrouwen wat hun droom is en helpen hen in stapjes naar concrete doelen toe te werken.’
Zorgmijders
Onbegrepen gedrag

Dossier: zorgmijders en onbegrepen gedrag beter leren begrijpen

Het is voor sociaal werkers lastig om contact te maken met zorgmijders. Zij lijden vaak een teruggetrokken bestaan, dit geeft hen een gevoel van veiligheid wat lastig te doorbreken is. Hoe benader je mensen met onbegrepen gedrag? Hoe doorbreek je weerstand? Hoe verbeter je de samenwerking met andere professionals? In dit dossier delen we belangrijke inzichten en praktische tips over onbegrepen gedrag.
Professionalisering
laatste nieuws in het sociaal domein

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat 

Deze week was er weer mooi en minder mooi nieuws in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Over wat er in Gouda voor zorgt dat het gebruik van jeugdzorg eindelijk daalt, over Ozempic baby's, vrouwen raken onverwacht zwanger door afslankmiddel en een medewerkster van een stichting eist achterstallig salaris via rechter.
Professionalisering
Sociaal werkers en lage vaccinatiegraad

Sociaal werkers en de lage vaccinatiegraad: wat moet je weten?

De discussie over het wel of niet vaccineren van kinderen neemt toe, ook in de wijk. Grote zorgen zijn er over de uitbraken van mazelen en kinkhoest. Als sociaal werker is de kans altijd aanwezig dat een cliënt bij jou komt met twijfels, bijvoorbeeld over een heftige discussie als vaccineren. Dan is het handig als je weet waar je naar kunt verwijzen. We hebben het voor je op een rijtje gezet. 
Zelfredzaamheid

Het 8-fasenmodel laat mensen schitteren: zo werk je ermee

Met het 8-fasenmodel en het bijbehorende werkboek Kr8! kun je cliënten doelgericht laten werken aan hun toekomst. De interventie bestaat 25 jaar, dus een mooi moment voor de vraag: waarom is werken met deze interventie zo effectief? Hulpverlener Lynn van Boxtel en Petra van Leeuwen, die het 8-fasenmodel ontwikkelde, over successen en verbeterpunten.
Ervaringsdeskundigen

Dat iemand zichzelf snijdt kan heel veel redenen hebben, weet ervaringsdeskundige Iris

Iris de Wolf (30) sneed zichzelf vanaf de leeftijd van ongeveer 12 tot 20 jaar. Nu helpt ze lotgenoten via Stichting Zelfbeschadiging. Haar boodschap aan hulpverleners: negeer het niet, maar kijk vooral ook verder. 'Soms is krassen of snijden een overlevingsmechanisme, voor mij was het vooral een manier om mezelf te straffen.'

Filteren

  • Activiteiten

  • Onderwerpen

  • Duur

  • Groepsgrootte

Abonneren