Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanpak overgewicht en probleemdrinken getackeld door corona

Om overgewicht, problematisch drankgebruik en roken terug te dringen waren voor 2020 bijna veertig doelen gesteld. Slechts een derde daarvan is gehaald, blijkt uit de voortgangsrapportage van het RIVM. ‘Er zitten wel minder calorieën in A-merk frisdranken, maar nog niet in andere veel gekozen voedingsmiddelen.’ Het Nationaal Preventieakkoord stagneert.
foto: Getty Images / iStock

Voor 2020 waren 39 doelen gesteld in het Nationaal Preventieakkoord, een samenwerkingsverband van meer dan 70 organisaties uit de zorg, het bedrijfsleven, gemeenten en het onderwijs. Het RIVM monitort jaarlijks de voortgang van de afspraken in het preventieakkoord. In 2020 zijn er dertien afspraken gehaald, en twee net niet. Bijna de helft (achttien) van de doelen is nog niet gehaald. Een deel van de organisaties wijt de achterstand aan ‘andere prioriteiten’ vanwege de corona-pandemie.

Grootste oorzaak van ziekte

Het Nationaal Preventieakkoord is in 2018 afgesloten om ervoor te zorgen dat er minder mensen roken, overgewicht hebben of problematisch drinken. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met meer dan 70 partijen. De Rijksoverheid heeft het Preventieakkoord geïnitieerd om de gezondheid van mensen te verbeteren. Dat lijkt hard nodig: jaarlijks sterven 35.000 Nederlanders door roken, overgewicht of probleemdrinken. Ze zijn samen de grootste oorzaak van ziekte in Nederland.

Te veel calorieën

Een derde van de doelen kon wel gehaald worden. Zo zijn bijvoorbeeld de hogere accijnzen op tabak ingevoerd en zitten er minder calorieën in A-merk frisdranken. Maar veel voedingsmiddelen die op de lijst stonden om aangepakt te worden bevatten nog altijd te veel calorieën. Op scholen zijn inmiddels interventies voor alcoholpreventie aanwezig, maar er is nog geen oplossing voor de beïnvloeding van jongeren door alcoholreclames.

Corona-uitbraak

Een deel van de partijen die bezig is met de aanpak van overgewicht drank en roken geeft aan dat de corona-uitbraak eraan heeft bijgedragen dat niet alle doelen voor 2020 zijn gehaald. Activiteiten konden niet doorgaan of zijn uitgesteld door bijvoorbeeld de maatregelen om contacten te beperken. Ook hadden de zorg, de horeca en het onderwijs vanwege de coronapandemie regelmatig andere prioriteiten dan leefstijlpreventie.

Positief

Het RIVM constateert trouwens ook positieve effecten van de coronapandemie op de aanpak van een gezondere leefstijl. Zo is gebleken dat via onlinebijeenkomsten een groter publiek kan worden bereikt en dat online visitaties ook effectief kunnen zijn om iets te doen aan overgewicht, drankgebruik en roken.

Zie voor meer informatie ook het Voortgangsrapport Nationaal Preventieakkoord 2020>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.