Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanbod jeugdzorg nog niet goed uitgedacht

Cliënten van de jeugdzorg moeten beter en sneller worden geholpen, zo stelt de provincie Utrecht. In de praktijk blijkt veel aanbod niet goed uitgedacht. ‘Zorgaanbieders hebben de neiging om alles voor iedereen te doen, voor de hele groep 0 tot 18 jaar’, aldus het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).
Aanbod jeugdzorg nog niet goed uitgedacht

Door Hedwig Neggers – Doelgroep- en vraaggericht werken verkeert in de jeugdzorg nog in een prematuur stadium. Dat concludeert het NJI na onderzoek naar het aanbod van jeugdzorginstellingen in de provincie Utrecht. Zorgaanbieders hebben de neiging om ‘alles voor iedereen’ te doen, terwijl het beter is om voor specifieke doelgroepen te werken.

Dat geldt voor zowel de residentiële als de ambulante zorg, de dagopvang als zelfstandigheidstrainingen. ‘Instellingen moeten hun doelgroepen goed afbakenen en beter nagaan waar ze goed in zijn’, aldus de woordvoerder van het NJI. ‘Is het aanbod georiënteerd op kinderen met meervoudige problematiek, dan richt je je dus niet op de lichtere gevallen.’

Scherp beeld
Om de jeugdzorg te verbeteren, is een scherp beeld nodig van de doelgroepen. Dat ontbreekt nu nog. Het NJI ontwikkelt nu het Classificatiesysteem Aard Problematiek-jeugd (CAP-j). Naar verwachting is dat nog dit jaar klaar. Het systeem helpt zorgaanbieders om hun doelgroep(en) beter te definiëren.

Ook moet helder zijn welke aanpak bij welke groep het meest effectief is. Bij het onderzoek, in opdracht van de provincie, is gekeken hoe Utrechtse zorgaanbieders hun aanbod beter kunnen onderbouwen en beschrijven. Dat is namelijk de eerste stap om tot evidence-based aanbod te komen.

Passende hulp
Aan het onderzoek namen zeven jeugdzorgaanbieders uit de provincie deel: Trajectum, Maatschappij Zandbergen, De Rading, Stichting Timon, het Centrum voor Wonen, Zorg & Welzijn, Line 5 en JooZT. Samen met behandelcoördinatoren die bij deze instellingen werken, zijn in totaal 28 vormen van jeugdzorg beschreven en onderbouwd.

‘Met dit traject maakten we al meteen een kwaliteitsslag. Door de bestaande hulp in kaart te brengen, zie je ook voor welke doelgroepen passende hulp nog ontbreekt’, zegt een woordvoerder van het NJI. De resultaten staan in het rapport ‘Jeugdzorgaanbod beschrijven en onderbouwen in de provincie Utrecht. Eindrapport met opbrengsten en aanbevelingen’, dat binnenkort verschijnt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.