Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundige niet terug naar af

Het is niet zo eenvoudig om voor het komende jaar een keuze te maken uit onderwerpen die de aandacht behoeven. Er zijn veel zorg- en welzijnthema’s waar nog losse eindjes aan zitten en er zijn vele nieuwe onderwerpen waar we het komende jaar vast nog van horen. Ik neem de actualiteiten even met u door. Actualiteiten die wanneer u dit leest vast alweer achterhaald zijn, of een los eindje hebben.
Wijkverpleegkundige niet terug naar af

Waarom is het goed dat er een cao-akkoord is voor de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg? Het antwoord is niet moeilijk. In de nog steeds voortdurende economische crisis, verdienen gezondheidszorgers goede arbeidsvoorwaarden. Dit gaat niet alleen over materiële zaken. Werkdruk, opleiding en persoonlijke ontwikkeling worden in dit onderhandelaarsakkoord ook aangepakt.

Uit de vele meestal sombere onderwerpen lijkt het me aan het begin van dit jaar zeer de moeite waard om ook mooie en positieve verhalen uit de gezondheidszorg met u te delen.

Al eerder reageerde NU’91 positief op de kamerbrief van de staatssecretaris van VWS over de hervormingen in de langdurige zorg. We zijn is blij dat de zogenaamde knip tussen verpleging en verzorging van de baan is. En dat staatssecretaris Van Rijn heeft besloten om verzorging en verpleging voor kwetsbare mensen met een lichamelijke aandoening in een hand te houden binnen de Zorgverzekeringswet. Tot zover geen vuiltje aan de lucht.

NU’91 vraagt wel aandacht voor het feit dat de nieuwe aanspraak wijkverpleging die onder de basisverzekering komt te vallen, toegankelijk moet zijn zonder dat deze voortvloeit uit een ziekte, aandoening of beperking die door een huisarts of medisch specialist wordt vastgesteld. Want, als de wijkverpleging weer wordt teruggebracht naar louter zorg aan het lijf zoals Van Rijn voorstelt, zijn we terug naar af.

De wijkverpleegkunde is een zelfstandige professie, die weliswaar vaak in samenspraak met huisartsen wordt uitgevoerd, maar een veel bredere scope heeft. NU’91 pleit er voor dat de toegang tot de aanspraak op wijkverpleging dan ook wordt geregeld op basis van een verpleegkundige diagnose. De vergissing die Van Rijn nu maakt is dat wijkverpleging niet in het verlengde van huisartsenzorg, maar naast huisartsenzorg bestaat. Ook uit onderzoek van de afgelopen jaren blijft dat de wijkverpleegkundige op die manier meer oplevert dan zij kost.

En dat moet de staatssecretaris toch als muziek in de oren klinken.

Een gezond, gelukkig en gezellig 2014 gewenst!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.