Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennis over zorg hapert door decentralisatie

De decentralisatie van taken naar de gemeenten heeft geleid tot versnippering van kennis over gezondheid en zorg. ‘De kwaliteit van de zorg en de afstemming op de behoeften van de burger komen in het gedrang’, aldus Melanie Peters van het Rathenau Instituut. Het instituut heeft onderzoek gedaan naar de uitwisseling van kennis op het gebied van de gezondheidszorg.
iStock

Het landelijk beleid voor gezondheid en de uitvoering ervan  is gebaseerd op onderzoek door kennisorganisaties zoals het Trimbos-instituut en het RIVM. Doordat gemeenten verantwoordelijk zijn voor onderdelen van zorg, richt het onderzoek zich veelal op lokale problemen op het gebied van zorg en gezondheid. Dat is een probleem voor het landelijk onderzoek en daarmee voor het te bepalen landelijke beleid.

Gezond verstand

Dat blijkt uit het rapport: ‘Gezond verstand’ van het Rathenau Instituut, dat onderzoek doet naar de uitoefening van wetenschap, innovatie en nieuwe technologieën. Volgens het instituut is bijvoorbeeld het risico toegenomen dat vergelijkbare onderzoeken worden gedaan door meerdere gemeenten, die de resultaten ervan ook in de eigen gemeente houden. De oorzaak daarvoor is de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeente sinds 2015.


foto iStock

Als een olievlek heeft SamenOud zich uitgebreid in Noord-Nederland. Het meerjarig project heeft vanaf 2012 in enkele jaren de toon gezet voor de persoonlijke benadering van ouderen die zelfstandig wonen. Met als doel: betere gezondheid en betere zorg voor kwetsbare ouderen, maar ook voor preventieve zorg voor de “robuuste groep ouderen”. lees meer>>


Kwaliteit zorg

Het aanbod van kennis is onoverzichtelijker geworden, volgens directeur Melanie Peters van het Rathenau Instituut. Dat blijkt uit gesprekken met belanghebbenden en uit literatuuronderzoek. Melanie Peters: ‘De ambitie achter de decentralisaties is de gezondheidszorg beter af te stemmen op de behoeften van burgers en tegelijkertijd betere kwaliteit te kunnen leveren. Maar de kwaliteit van zorg komt in het gedrang wanneer praktijk en beleid niet langer worden gestaafd door wetenschappelijk onderzoek.’

Kennisuitwisseling

Betere en gesystematiseerde kennisuitwisseling is nodig, is de conclusie van het onderzoek. Om dat te bereiken moet op gemeentelijk niveau gezondheidskennis worden opgebouwd onder toezicht van het ministerie van VWS Het ministerie moet dan sturen op een systematische opbouw van die gemeentelijke kennis, die door de landelijke kennisorganisaties gebruikt kan worden. Zo’n systeem moet dus nog worden opgezet om de kwaliteit van de zorg en gezondheid landelijk te volgen en te verbeteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.