Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

CAK stuurt forse rekening eigen bijdrage Wmo

Ongeveer 7000 mensen die een eigen bijdrage Wmo betalen, krijgen de aankomende weken een forse rekening van het Centraal administratiekantoor (CAK).
CAK-directeur klantcontacten Eva Heijblom: 'Er is een 'mismatch' is tussen de gegevens die de zorgaanbieder en de gemeenten aanleveren.'
CAK-directeur klantcontacten Eva Heijblom: 'Er is een 'mismatch' is tussen de gegevens die de zorgaanbieder en de gemeenten aanleveren.'

Dit meldt Zorgvisie, vakblad voor zorgmanagers. De factuur is zo hoog, omdat het CAK nu pas alle gegevens heeft om uit te rekenen hoeveel deze groep moet betalen. Zij hebben nog steeds geen rekening ontvangen omdat er een 'mismatch' is tussen de gegevens die de zorgaanbieder en de gemeenten aanleveren, zegt CAK-directeur klantcontacten Eva Heijblom tegen Zorgvisie.

Facturen

De factuur die deze mensen nu ontvangen gaat over de eigen bijdrage die ze vanaf 1 januari 2015 nog moeten betalen. Dat kan om honderden euro's gaan en in uitzonderlijke gevallen zelfs om duizenden euro's.

Eigen bijdrage

Ook is er nog een groep cliënten nog helemaal niet in beeld is van het CAK, want gemeenten en zorgaanbieders leveren nog steeds nieuwe klanten aan. Hoe langer het duurt voordat het CAK voor deze mensen de eigen bijdrage kan berekenen, hoe 'nijpender' de situatie wordt, aldus Heijblom. Gemeenten moeten dus bij het intakegesprek cliënten goed voorlichten over hoeveel een Wmo-dienst hun zal kosten en wat zij kunnen verwachten aan eigen bijdrage, aldus de directeur.

Alexandra Sweers

2 reacties

 • Si-woon Van Dongen

  Onbegrijpelijk, in alle respect, maar ik heb er geen goed woord voor de gang van de nieuwe wetten en regels voor de zorgsector wat er in 2015 heeft plaats gevonden!!!!

 • C M Johns

  The current "eigen bijdrag" system was not well thought out.
  Why have two different systems at work, when one logically devised system could achieve better results at a lower cost.
  All that is required is for a certain percentage of the total CAK benefit to be withheld until the current year's income taxes are withheld and then compute the proper annual payment and refund any overwithholding or ask for a smaller payment for undeclared higher incomes.
  This is the way the Dutch tax system works; why should not it also be applied to other benefits without dealing with so much unnecessary bureaucratic paper shuffling.

Of registreer je om te kunnen reageren.