Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Onderzoek afgewezen hulpvraag ouder echtpaar

Een 83-jarige dementerende man die slecht ter been is krijgt geen huishoudelijke hulp meer. Zijn 77-jarige vrouw kan volgens de gemeente Rotterdam zelf nog wel voor hem zorgen. De Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld ontving de afgelopen periode tientallen klachten over de huishoudelijke hulp.
'Rotterdam telt 35.000 WMO-cliënten. We zitten er bovenop om Rotterdammers de zorg en ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.'
'Rotterdam telt 35.000 WMO-cliënten. We zitten er bovenop om Rotterdammers de zorg en ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.' - Foto: ANP Xtra

Het Rotterdamse echtpaar kreeg tot april van dit jaar hulp, maar daarna stopte het.  'Onbegrijpelijk'. aldus Anne Mieke Zwaneveld. 'Het lukte het echtpaar en de wijkverpleegkundige ook maar niet tijdig contact met de gemeente te krijgen.'

Afhandeling aanvragen

De huishoudelijke hulp valt sinds dit jaar onder het takenpakket van de gemeente. De ombudsman stelt een onderzoek in naar de gang van zaken rond de afhandeling van aanvragen van huishoudelijke hulp door de gemeente. Over een aantal maanden moet dat afgerond zijn. De komende week heeft Zwaneveld contact met andere regionale ombudsmannen, dan wordt dit ook besproken.

WMO-cliënten

'Voor de familie waar de ombudsman over spreekt, geldt dat er hulp en ondersteuning is geregeld. Het is natuurlijk buitengewoon vervelend voor hen dat ze er op hebben moeten wachten. Dat kan niet de bedoeling zijn', aldus een woordvoerder van de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Zorg). 'Rotterdam telt 35.000 WMO-cliënten. We zitten er bovenop om Rotterdammers de zorg en ondersteuning te bieden die ze nodig hebben.'

De gemeente mag de huishoudelijke hulp voor burgers niet opzeggen met een algemene bezuinigingsmaatregel in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning. Dat was het oordeel in een eerdere rechterlijke uitspraak bij een echtpaar in het Friese Dantumadiel. Lees meer>>

ANP

Gerelateerde tags

2 reacties

  • T Aardema-Kuperus


    De gemeente bekijkt alles vanuit het zakelijke perspectief, cijfers dus!!

     

  • J. Sessink

    Als ik zo moet leven en o oud worden , dat wil ik echt niet. Zo moet leuren om hulp en ook nog goed moet betalen of eigenbijdrage....... Nou, Nou dan laat mij maar lekker slapen. Moet ik nog zieker worden omdat mijn huis is verwaarloosd??? Nee, echt niet. Ze geven het geld waar wij voor gewerkt en betaald hebben aan Griekenland en andere hoge salarissen en wij kunnen in de zooi oud worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.