Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Hoe werk je samen in een wijkteam?

Jij werkt als welzijnswerker op je eigen manier en de gezinswerker doet het weer anders. Dan is er misschien nog een ouderenwerker en een maatschappelijk werker of een trajectbegeleider in je wijkteam. Hoe krijg je die disciplines samen?
samenwerken in het wijkteam
Iedereen in het wijkteam heeft een eigen achtergrond en organisatie en daarin spelen natuurlijk bepaalde belangen. - Foto: iStock

Bepaal een gezamenlijk doel en een gezamelijke visie
Bespreek als team waar je voor staat. Door samen duidelijk doelen en ambities te stellen voelt iedereen zich er door aangesproken en werk je samen aan dezelfde zaken. Zo kun je elkaar hier ook op aanspreken wanneer de doelen op de achtergrond raken.

Spreek dezelfde taal
Miscommunicatie ligt op de loer als iedereen in zijn of haar eigen vaktaal praat. Probeer die vaktaal te vermijden en zo met elkaar te praten dat ook een wijkbewoner het zou kunnen begrijpen. Dus voorkom dat je woorden als 'participatiesamenleving' en 'eigen kracht'  (te vaak) gebruikt.

Met spel 'Doen, durven of de waarheid' kun je op een laagdrempelige, veilige manier aangeven wat er beter zou kunnen in de samenwerking. Lees hier meer over hoe een spannende vraag je bewuster maakt van je eigen rol in het wijkteam >>

Wees duidelijk over je eigen belangen
Iedereen in het wijkteam heeft een eigen achtergrond en organisatie en daarin spelen natuurlijk bepaalde belangen. Door eerlijk aan te geven welke belangen dat zijn kun je samen een oplossing vinden.

Ga in gesprek over je waarden
Vertel je collega's in het wijkteam wat jouw waarden zijn, jouw kijk op de hulpverlening en wat jij belangrijk vindt om je werk goed uit te kunnen voeren. En hoe dat overeenkomt of misschien in strijd is met de visie van het wijkteam.

Maak gebruik van elkaar
In een wijkteam  zitten mensen met verschillende specialismen en daar valt ontzettend veel van te leren. Die verscheidenheid aan kennis en ervaring geeft ook kleur aan het team. Maak daar gebruik van; wees nieuwsgierig, bevraag je collega's en deel vooral ook je eigen kennis.

Wees ook kritisch
Iedereen heeft zo zijn blinde vlekken. Durf elkaar daar ook (respectvol) op te wijzen. Maak elkaar bijvoorbeeld bewust op de invloed die je hebt op het proces en de cliënt.

Bron: Movisie

In wijkteams wordt er veel tijd besteed aan het bespreken van cases. 'Best wel zinnig, maar niet altijd doeltreffend', weet Anneke van der Ven. 'Dat kun je veel efficiënter aanpakken.' Lees hier meer >>

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.