Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Verantwoordelijkheid buurttuin zorgt voor ruzie

Gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte zou volgens de gemeente de sociale cohesie vergroten. Maar in veel buurten waar bewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de binnentuin, verlichting, bestrating en riolering, zorgt dit vooral voor burenruzies en hoge kosten.
Verantwoordelijkheid buurttuin zorgt voor ruzie
Foto: ANP Kippa

Nergens zijn er zoveel constructies waarbij bewoners verantwoordelijk zijn voor de openbare ruimte als in Almere, zo blijkt uit een reportage in de Volkskrant. Het zijn er zo'n vijftig. De bewoners in deze wijken tekenden bij aankoop van hun woning voor deze zogenaamde mandeligheid. Ze werden daarmee samen met de andere buren, verplicht om de openbare ruimte te onderhouden, schoon te maken en op te knappen als dat nodig is.

Burencontact

In veel nieuwbouwwijken kiezen gemeenten ervoor om de openbare ruimte in mandeligheid uit te geven, stelt de Stichting Platform Mandeligheid. Om het burencontact te verbeteren, maar ook om de kosten van onderhoud te verleggen naar de bewoners. De gemeente Almere spreekt in de Volkskrant  van een kans om de omgeving samen met de buren naar eigen inzicht mooier te maken.

Tuinieren

Hoewel het idee van eigen verantwoordelijkheid past bij de terugtrekkende overheid, komt de mandeligheid  op zijn zachtst gezegd niet goed uit de verf. Bewoners vinden het prima om gezamenlijk te tuinieren, maar wanneer er bijvoorbeeld problemen met de riolering zijn, kunnen de bedragen flink oplopen. Ook zijn er soms buren die de gezamelijke contributie niet kunnen of willen betalen. De buurtbewoners moeten elkaar daarop aanspreken en dat zorgt voor veel spanning in de wijk.

Teruggeven

In de gemeente Almere zijn er zeker zeker vijf buurten een procedure begonnen om de verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte weer terug te geven, zo telt de krant. Sinds 2012 mogen buurten die problemen hebben met deze verantwoordelijkheid dat ook doen. Al kan dat soms ook jaren duren.

Binnenterrein

Betalen voor onderhoud van een groenstrook of vijver waar je niet op uitkijkt, zorgt voor onvrede. Maar er zijn ook situaties waarin mandeligheid wel werkt: als het gaat om een afgesloten binnenterrein. Want daar hebben alle betrokken bewoners profijt van, zo stelt de woordvoerder van de Stichting Platform Mandeligheid.

Bijna een kwart van de Nederlanders die nog niet vrijwillig voor een ander zorgen, heeft weinig zin om dat in de toekomst wel te gaan doen. 6 procent is daar 'zeker niet ' toe bereid en 17 procent 'waarschijnlijk niet', blijkt uit een onderzoek van de Nationale DenkTank. Lees meer >>

Alexandra Sweers

2 reacties

  • D Eijs

    Precies, iedereen vind zijn idee het beste er ontstaan kliekjes met de nodige ruzie, en dan wordt het meer een ego ding. En dan gaan ze elkaar in de wielen rijden bij andere punten etc etc etc. leer mij de vergader cultuur kennen. Kijken ze nooit naar bonje met de buren?

  • J. Sessink

    Onvrede in de buurt???? En dan wordt er ook nog mantelzorg van de buurt verwacht. Wie zal dat doen? Als je eenmaal goed met de buurt kunt dan moet je dat zo houden en ze moeten niet alles van je weten van dan kun je het wel weer vergeten.....

Of registreer je om te kunnen reageren.