Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Overzicht nieuwe zorgwethouders

Wie zijn de nieuwe zorgwethouders die verantwoordelijk worden voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Hier vind je de nieuwe zorgwethouders in de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam Den Haag en de middelgrote steden op een rij.
Overzicht nieuwe zorgwethouders
Foto: ANP

Na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart heeft het merendeel van de gemeenten het college van burgemeester en wethouders gevormd. Dit zijn de zorgwethouders in de vier grote steden en de 35 middelgrote steden:

 

G4-gemeenten:
1. Amsterdam
Eric van der Burg
VVD
2. Rotterdam
Hugo de Jonge
CDA
3. Den Haag
Karsten Klein
CDA
4. Utrecht
Victor Everhardt
D66

 

Eerder liet Marijke Vos, voorzitter MO-groep, weten dat er bij de gemeente veel aandacht is  voor de zwaardere zorggroepen die door de transitie onder de gemeente komt te vallen.  Vos vindt echte rdat er nog te weinig aandacht is voor sociale preventie. 'De gemeenten zijn nog niet altijd in gesprek met het sociaal werk en de sociaal werker heeft ook lang niet altijd een plek in de wijkteams die gevormd worden.' Lees hier meer >>

 

G32-gemeenten:
1. Alkmaar
Peter de Baat
VVD
2. Almelo
Anja Timmer
PvdA
3. Almere
René Peeters
D66
4. Amersfoort
Fleur Imming
PvdA
5. Apeldoorn
Paul Blokhuis
CU
6. Arnhem
Henk Kok
GL
7. Breda
Miriam Haagh
PvdA
8. Delft
Raimond de Prez
PvdA
9. Deventer
Jan Jaap Kolkman
PvdA
10. Dordrecht
Karin Lambrechts
VVD
11. Ede
Marije Eleveld
PvdA
12. Eindhoven
Lenie Scholten
GL
13. Emmen
Jan Bos
Wakker Emmen
14. Enschede
Jurgen van Houdt
CU
15. Gouda
Hans van den Akker  
VVD
16. Groningen
Toon Schroor
D66
17. Haarlem
Jack van der Hoek
D66
18. Haarlemmermeer
Tom Horn
PvdA
19. Heerlen
Peter van Zutphen 
SP
20. Helmond
Nathalie van der Zanden
SP
21. Hengelo
Jan Bron
PvdA
22. 's-Hertogenbosch
Geert Snijders
Rosmalens Belang
23. Leeuwarden
Andries Ekhart
PvdA
24. Leiden
Roos van Gelderen
SP
25. Lelystad
Janneke Sparreboom
VVD
26. Maastricht
Jack Gerats 
SP
27. Nijmegen
Bert Frings
GL
28. Oss
René Peters
CDA
29. Sittard-Geleen
Astrid Verblakt
CDA
30. Schiedam
Patricia van Aaken
CDA
31. Tilburg
Hans Kokke
SP
32. Venlo
Ramon Testroote
PvdA
33. Zaanstad
Jeroen Olthof
PvdA
34. Zoetermeer
Isabelle Vugs
D66
35. Zwolle
Nelleke Vedelaar
PvdA

 

CDA

Uit onderzoek van het NRC Handelsblad blijkt dat 26 procent van het totaal aantal wethouders verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo door het CDA zijn geleverd. Hierdoor krijgt het CDA een verrassende positie, aangezien de partij zich verzette tegen de kabinetsplannen.

G32- en G4-gemeenten

Het G32-stedennetwerk bestaat uit een netwerk van 35 (middel)grote steden. Het doel van het netwerk is een samenwerking om de gezamenlijke belangen te behartigen richting het kabinet, de Eerste en Tweede Kamer en de ministeries.

In de nieuwe Wmo (2015) krijgen gemeenten meer taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en arbeidsparticipatie. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft de Wmo voor de tweede keer geëvalueerd (2010-2012) en ziet enkele risico's voor de toekomst. Lees hier de risico's voor de nieuwe Wmo >>

Sarah Berends

Of registreer je om te kunnen reageren.