Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Tegelijk bezuinigen en veranderen kan wel’

'De meest innovatieve ideeën ontstaan bij gebrek aan geld.' Dat zegt veranderkundige Hester Heringa. Zorg + Welzijn legt haar in het magazine van oktober een aantal stellingen voor.
‘Tegelijk bezuinigen en veranderen kan wel’
Foto: Eut van Berkum

Bezuinigen en veranderen kan volgens haar wel tegelijkertijd. ‘Kijk naar de opkomst van de voedselbanken of de groei van Buurtzorg, de thuiszorgorganisatie van Jos de Blok’, geeft Heringa als voorbeelden. Of een verandering veel geld kost, ligt volgens Heringa aan het verschil tussen bedachte veranderingen en spontane ideeën.

Heringa is spreker tijdens het het Zorg + Wezijncongres ‘Dag van de Transities’ op 19 november. Bekijk hier het programma en hoe je je kunt inschrijven >>

Is er teveel wantrouwen tussen gemeenten en zorg en welzijnsorganisaties om goed samen te kunnen werken? Er is niet zozeer sprake van wantrouwen tussen deze partijen, maar wel van verschillende belangen, meent de veranderkundige. ‘Gemeenten gaan over de pot met geld, en zorg- en welzijnsorganisaties zijn daar afhankelijke van.’

En moeten gemeenten de herscholing van professionals betalen? Ze moeten immers generalist worden. Omscholing hoeft helemaal niet, vindt Heringa. ‘Alleen voor de intake en de regievoering heb je hulpverleners nodig met een brede opleiding.’

Wil je lezen waarom Heringa dit allemaal vindt? Kijk dan hier voor meer informatie over het magazine. Op myjour kun je dit artikel lezen voor 5 credits >>

1 REACTIE

  1. Ik heb inmiddels het hele artikel gelezen en kan mij voor een belangrijk deel vinden in de positieve en optimistische kijk van Hester.
    De gedachte achter de 3 D’s was en is dat door een integrale aanpak er betere hulp kan worden verleend en dat dat ook goedkoper kan.
    Tegelijk bezuinigen en veranderen dus. En ja, veel innovatie ontstaat bij schaarste; nog erger: veel innovatie is bedacht in tijden van oorlog. Maar ik neem aan dat we dat niet willen.
    Geredeneerd vanuit de WMO en de Jeugdzorg zie ik het perspectief dat Hester schetst wel voor me. Vanuit de Participatiewet zie ik toch nog een ander perspectief waarover ik minder optimistisch ben:
    – niet minder geld voor het zelfde aantal cliënten maar minder geld voor meer cliënten;
    – meer cliënten met bijzondere aandachtspunten (Wajong en Wsw);
    – nog steeds minder werk vanwege de heersende conjunctuur.
    We kunnen niet iedereen sneeuw laten ruimen in de zomer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.