Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten niet gerust na handreiking Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft de gemeenten nog niet gerustgesteld met zijn mededeling dat in de wet wordt vastgelegd hoe zorgverzekeraars en gemeenten vanaf 2015 moeten samenwerken op het gebied van wijkverpleging. 'Dat is mooi, maar de zorgen van de gemeenten zijn met deze brief van het kabinet niet meteen weggenomen', schrijft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).
Gemeenten niet gerust na handreiking Van Rijn
Foto: ANP Photo

Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor langdurige zorg en begeleiding van mensen die het niet alleen redden. Daarbij moeten ze samenwerken met de zorgverzekeraars, maar de gemeenten zijn bang dat die samenwerking te vrijblijvend is. Met zijn brief van woensdag komt Van Rijn tegemoet aan de gemeenten.

Budget

Eerder was al bekend geworden dat er in totaal 3,9 miljard euro beschikbaar is voor de nieuwe zorgtaken. Vanaf woensdag weet elke gemeente hoeveel geld er voor deze taken kan worden ingeboekt. De overheveling van taken gaat in elk geval gepaard met een bezuiniging van 465 miljoen euro op de huishoudelijke verzorging. Het kabinet gaat de effecten van de operatie in de gaten houden. Eerder kondigde Van Rijn al aan dat hij 200 miljoen euro extra uittrok om in 2015 eventuele aanloopproblemen te kunnen opvangen.

Begeleiding

De VNG gaf onlangs aan dat de gemeenten in 2015 niet verantwoordelijk willen worden voor het leveren van zorg en begeleiding aan hun inwoners. In zijn reactie stelt Van Rijn dat het kabinet er alle vertrouwen in heeft dat gemeenten passende ondersteuning gaan organiseren voor hun inwoners. De bewindsman heeft wel begrip voor de zorgen van de gemeenten en wil graag samen met hen zaken oppakken. ‘Wij weten dat veel gemeenten al ver zijn gevorderd met de voorbereiding op de decentralisaties’, aldus Van Rijn.

Samen

Verder is het volgens hem zaak dat gemeenten en het kabinet er samen voor zorgen dat de plannen voor decentralisatie van de langdurige zorg op een goede manier worden uitgevoerd. Vragen rond de drie operaties waarbij taken van de overheid overgaan naar de gemeenten (langdurig zorg, sociale werkvoorziening en jeugdzorg), worden regelmatig besproken aan een zogeheten regietafel die wordt geleid door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Lees meer artikelen over de decentralisatie in het dossier Decentralisatie >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.