Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bij ons staan de koffiekopjes onder in het kastje’

Festivalorganisaties zouden meer rekening kunnen houden met mensen met een beperking. Niet alleen wat betreft de fysieke toegankelijkheid van een festival, maar ook in de organisatie zelf. Dat stelt Beer Boneschansker, artistiek directeur van Festival 5D.
Het Festival 5D in Amsterdam
Het Festival 5D in Amsterdam - Foto: Saris & den Engelsman

‘We hebben prachtig weer gehad, met zo’n 2500 tot 3000 bezoekers, dus het festival was zeer geslaagd’, zegt Boneschansker. Hij heeft het over Festival 5D dat 13 en 14 juli plaatsvond in Amsterdam. Een festival met onder meer theater, muziek, culinair vermaak en workshops door jongeren met en zonder beperking. Toegankelijkheid voor mensen met een beperking is vanzelfsprekend tijdens dit festival, want de organisatie heeft inclusie (iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving) hoog in het vaandel.

Braille

Met inclusie doelt Boneschansker niet alleen op de fysieke toegankelijkheid. Natuurlijk mogen de invalidentoiletten en oprijplaten voor rolstoelen niet ontbreken. Maar er zijn ook programmaboekjes in braille, gebarentolken en ADL-hulpen. ‘Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Oud, jong, mensen met en zonder beperking. Voor de organisatie van het festival hebben wij daarom verschillende leerwerkplekken voor jongeren met een beperking. Zij zetten zich bijvoorbeeld in voor de communicatie en marketing. Bij ons staan de koffiekopjes niet alleen bovenin het keukenkastje, maar ook onderin zodat mensen in een rolstoel er bij kunnen.’

Missie

Het voorlichten en promoten van inclusie is voor de stichting Festival 5D een missie, maar het is geen gehandicaptenfestival, benadrukt Monique Bais. Ze is adviseur Mens & Maatschappij bij VSBfonds dat het festival al drie jaar financieel ondersteunt. ‘In Nederland is er geen evenement dat zo nadrukkelijk rekening houdt met mensen met een beperking. Het heeft wat ons betreft echt een voorbeeldfunctie voor andere organisaties.’

Koudwatervrees

Festivalorganisaties betrekken mensen met een beperking nog te weinig in hun organisatie, vindt de directeur. ‘De meeste werkgevers hebben last van koudwatervrees. Ze zien eerder de handicap dan een potentiële werknemer. ‘ Om dit beeld te veranderen is het volgens Boneschansker belangrijk om elkaar te ontmoeten. Daarom nodigt Festival 5D andere festivalorganisatoren uit om te laten zien dat het niet heel moeilijk is om hun festival ook toegankelijk te maken voor bezoekers en werknemers met een beperking.

Lage kassa

De organisatoren van Oerol en Noorderzon hebben zo al goede ideeën opgedaan. Ook werkt de Stichting nauw samen met de organisatie van Over het IJ-festival. Zij zijn volgens Boneschansker heel enthousiast. ‘Het festival heeft bijvoorbeeld ook een lage kassa, zodat mensen in een rolstoel ook goed kunnen pinnen.’

Voorbereiding

‘Een mobiel invalidetoilet kost 75 euro per week’, weet Bais. ‘Zo duur is dat dus niet. Het gaat erom dat je zoiets tijdig bedenkt. De organisatoren hebben al zoveel aan hun hoofd, dat is wel te begrijpen. Het moet daarom vanzelfsprekend worden dat bijvoorbeeld een invalidentoilet meegenomen wordt in de voorbereiding ‘, aldus de adviseur.

Erkenning

VSBfonds steunt het festival omdat het wil bijdragen aan een samenleving waaraan iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. ‘Actief kunnen mee doen betekent onderdeel zijn van een groter geheel, een plek hebben, erkenning krijgen, je kunnen ontwikkelen en zelf ook een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving’, aldus Bais.

Doodgeknuffeld

Boneschansker ziet langzaam meer gewaarwording bij organisaties. Hij is vader van een gehandicapt kind, dus dat maakt hem gemotiveerd. ‘Ik weet wat het betekent als je door je beperking overgeslagen wordt. Maar ook doodgeknuffeld. Ik begrijp wel dat we niet heel Terschelling – waar Oerol plaatsvindt- kunnen verbouwen, maar we doen wat we kunnen. Inclusie gaat over iedereen, we horen er allemaal bij.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.