Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Actiz: 'Tarieven huishoudelijke hulp nog steeds onder kostprijs'

Tientallen gemeenten bieden bij de huidige aanbesteding van huishoudelijke hulp nog steeds een tarief onder de gemiddelde kostprijs. Zij betalen meestal 1 tot 4 euro te weinig. Dit stelt branchevereniging ActiZ op basis van onderzoek onder zorgorganisaties.
Actiz: 'Tarieven huishoudelijke hulp nog steeds onder kostprijs'

Het merendeel van de gemeentelijke tarieven voor 2010 ligt tussen de 18 en 22 euro, terwijl de kosten voor huishoudelijke hulp gemiddeld tussen de 23 en 25 euro per uur zijn. Zeker 80 gemeenten hanteren nu een lager tarief dan de kostprijs, zo stelt ActiZ.

Alfahulpen
Bovendien stijgen de kosten in 2010, omdat alfahulpen door een wetswijziging in dienst treden van thuiszorgorganisaties, waardoor de personeelskosten omhoog gaan. Omdat alfahulpen vooral worden ingezet voor huishoudelijke hulp1 is het effect van de wetswijziging op de kosten op dat onderdeel het grootst, aldus ActiZ.

Dilemma

Veel zorgorganisaties staan in de Wmo-aanbesteding voor een dilemma, stelt de organisatie van zorgondernemers. Zij kunnen meedoen met verder financieel verlies, en behoud van werkgelegenheid en cliënten, of afhaken met alle negatieve gevolgen van dien.

Verlies

In de eerste aanbesteding kozen veel zorgorganisaties nog voor hun cliënten en medewerkers, waardoor ze genoegen namen met lage tarieven en verliezen leden op de huishoudelijke hulp1. Hierdoor leed 68 procent van de organisaties in 2007 verlies op de Wmo. Over 2008 steeg dit tot 72 procent. Dat tij moet gekeerd worden, aldus ActiZ.

Onderzoek Wmo-tarieven ActiZ

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ActiZ/Foto: ANP/Koen Suyk

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    jan

    En het rare is dat veel gemeentes de PGB frusteren omdat ze graag zelf in de melk te brokkelen hebben. Home Works werkt landelijk en voor 16,50 per uur en de hulpen werken op de oud vertrouwde alphahulp manier. http://www.huishoudelijkehulp.nl

  • no-profile-image

    beppie

    De gemeente voor een dubbeltje op de eerste rang , organisatie's dan maar buiten hun boekje gaan , en niet volgens de CAO werken , geen fiets vergoeding b.v Het zijn wel de mensen op de werkvloer die er hard voor moeten werken .Iedereen die er mee te maken heeft , let op!! kom op voor je rechten

Of registreer je om te kunnen reageren.