Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wegvallen AWBZ-zorg maakt cliënten onzeker’

Sinds dit jaar is het moeilijker om begeleiding of verzorging te krijgen uit de AWBZ. Voor zeven patiënten- en cliëntenorganisaties was dat aanleiding om een meldactie te houden waaraan 1550 mensen deelnamen. Tweederde van de deelnemers van 'Cliëntenmonitor langdurige zorg' geeft aan door de bezuinigingen op de AWBZ problemen te ondervinden.
'Wegvallen AWBZ-zorg maakt cliënten onzeker'

Door Martin Zuithof – Sinds 2009 zijn de indicaties voor de AWBZ verscherpt. Deze verscherpte toegang wordt geleidelijk ingevoerd. Problemen die veel genoemd worden in ‘Cliëntenmonitor langdurige zorg’ zijn: niet weten waar vervangende hulp te krijgen, dreigend verlies van zelfstandigheid en overbelasting van de mantelzorgers. Zestig procent van de deelnemers had tijdens het onderzoek nog geen nieuwe indicatie gekregen. Ook deze mensen zijn bezorgd. Het merendeel wil de vermindering van AWBZ-zorg opvangen door een beroep te doen op de eigen omgeving, maar of de gewenste mantelzorg beschikbaar is, betwijfelt eenderde van deze cliënten.

Onzeker
25 Procent van de mensen die vroeger ondersteunende begeleiding kregen, krijgen waarschijnlijk geen nieuwe indicatie, verwacht Stans Damen, voorlichter van Per Saldo, vereniging van persoonsgebonden budgetgebruikers. ‘Dat maakt ze onzeker. Dat is een direct gevolg van het plan van staatssecretaris Bussemaker om mensen met lichte beperkingen geen begeleiding meer te geven vanuit de AWBZ. Gemeenten moeten dit overnemen en daarvoor hebben ze ook een flinke som, € 150 miljoen gekregen, maar daar doen ze nog veel te weinig mee.’

‘Het kan betekenen dat mensen die licht dementerend zijn niet naar een dagopvang kunnen. Of dat een jongen met een lichte gedragsstoornis geen extra begeleiding krijgt tijdens zijn voetbaltraining. Die kan dan niet meer naar zijn voetbalclub. Het betekent dus dat mensen minder kunnen participeren.’

Verpleging
Chronisch zieken die thuis verpleging krijgen, melden een versnippering van de zorg. Voorheen hadden ze alleen met de wijkverpleging te maken. Nu worden de taken verdeeld over apotheker, huisarts en wijkverpleging. Dit betekent dat er veel minder toezicht is op de algehele situatie van de cliënt en het juiste gebruik van medicijnen. ‘Indicatiestellers zijn terughoudend met verpleging thuis. Integrale zorg door wijkverpleging gebeurt niet meer’, aldus het rapport  Vooral mantelzorgers maken zich over het wegvallen van verpleging ongerust.

Onzekerheid
Een deel van de mensen moet bij andere instanties, via de eigen gemeente, vervangende hulp zoeken. Hoewel de staatssecretaris erop rekent dat het zal lukken, is dat volgens de cliëntorganisaties sterk afhankelijk van het beleid in de betreffende gemeente. Probleem is dat de meeste gemeenten en instellingen nog nauwelijks op de nieuwe situatie geanticipeerd zijn, stellen de cliëntenclubs. De gevolgen van de AWBZ-maatregelen worden dit najaar duidelijker als alle indicaties moeten zijn uitgevoerd.

Link: Cliëntenmonitor langdurige zorg. Veranderende toegang tot de AWBZ. Peiling onder zorgvragers en cliënten Voorjaar 2009

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: ANP/Olaf Kraak

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.