Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Kamerdebat: hoe twintig procent te korten op de zorg?

De eigen bijdragen in de zorg en de manier waarop patiënten daarvoor compensatie kunnen krijgen, moeten op de schop. Daarmee moet een eind komen aan het rondpompen van geld, betoogde het CDA dinsdag in de Tweede Kamer. De PvdA wil af van de zorgtoeslag en de hoogte van de zorgpremie afhankelijk maken van het inkomen.
Kamerdebat: hoe twintig procent te korten op de zorg?

De behandeling van de begroting van minister Ab Klink (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jet Bussemaker stond gisteren in het teken van de forse bezuinigingen die het kabinet heeft aangekondigd. Twintig werkgroepen van ambtenaren moeten komend voorjaar voorstellen doen om 20 procent te bezuinigen. Voor de zorg zou dit meer dan tien miljard euro schelen.

Zorgtoeslag schrappen
CDA’er Jan de Vries vindt het veel te ver gaan dat 85 procent van de verzekerden aanspraak kan maken op een zorgtoeslag, die bedoeld is om de kosten van de zorgpremie te compenseren. ‘We moeten kijken naar de houdbaarheid van de zorgtoeslag.’ PvdA’ er Eelke van der Veen reikte de ambtelijke werkgroepen het idee aan om de zorgtoeslag maar af te schaffen, een oude wens van de PvdA.

Verstandiger uitgeven
De Vries vond dat te simpel. Hij wil ook kijken naar het eigen risico in de zorgverzekering en de compensatie die chronisch zieken en gehandicapten daarvoor kunnen krijgen. Verder moeten daarbij de eigen bijdragen in de volksverzekering AWBZ en bij het gemeentelijk Wmo-beleid worden betrokken.

PvdA en CDA vinden beiden dat in de zorg geld veel verstandiger uitgegeven kan worden. Dat kan al veel geld schelen. Hogere zorgpremies of schrappen in het basispakket zijn dan niet aan de orde. De oppositie zoekt het meer in snijden in bureaucratie en beloningen van zorgbestuurders en specialisten (SP en GroenLinks) of een kleinere AWBZ (VVD).

Managers eruit
De PVV wil korte metten maken met de managers in de zorg. PVV’er Fleur Agema kwam met een experiment waarbij drie zorginstellingen, een verpleeghuis, een verzorgingshuis en gehandicapteninstelling, drie jaar lang zonder directie hun eigen boontjes doppen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou dan wel streng moeten toezien op de kwaliteit van de zorg.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: Robert Vos/ANP

4 REACTIES

  1. Invoering van “voorfinanciering door de patiënt” en “rem-geld” zoals bij onze Belgische zuiderburen maakt patiënten bewuster van de kosten van medische zorg.
    De verzekerde kosten worden in België zeer slagvaardig via de mutualiteiten – dikwijls binnen een week – vergoed, (Als men bij Nederlandse verzekeraars vergoedingen declareert duurt het nog al eens wat langer.)
    Door de “voorfinanciering” en het “remgeld” komt het minder vaak voor dat men voorgeschreven medicijnen “laat liggen”, en ook onnodige bezoeken aan artsen e.d. worden hiermee terug gedrongen.
    Wel is en blijft het uitermate belangrijk dat zij die daadwerkelijk zorg en hulp behoeven die ook op een adequate wijze kunnen krijgen.

  2. Lees alle reacties
  3. Als men wil gaan korten heb ik nog wel een idee hoe men ook een bezuinigingen uit kan voeren.
    Ga eens in een verzorgingshuis/verpleeghuis kijken naar alle hulpmiddelen die verstrekt zijn, waar totaal geen gebruik van gemaakt (kan) worden.
    Wanneer men eens beter naar de mensen op de werkvloer, dus de mensen die met de patiënten werken zou luisteren, zou men veel dingen anders invullen en ook afleveren bij mensen.
    Ik weet zo uit mijn hoofd al een meerdere mensen waar bv een elektrische rolstoel/scootmobiel staat en stond, terwijl deze mensen daar nooit gebruik van maakten, omdat men dit niet durfde. Hetzelfde wat verspilling aangaat in elk geval, kom je als minder -valide ook gewoon thuis tegen.
    De hoes van mijn rosltoelkussen was versleten, vraag je een nieuwe hoes, die en die maat.
    Eenvoudiger kan toch niet zou je denken.
    In elk geval blijkbaar toch moeilijk, want er is 5 keer iemand geweest, 3 keer met een totaal nieuw kussen (kosten van kussen ruim 600 euro) en twee keer met hoezen, waarvan de laatste pastte.
    Ik kon/mocht zo dat nieuwe kussen houden, de mijne is nog perfect, want met zo’n duur kussen ga ik voorzichtig om, niet waar.
    Ik heb hem niet geaccpeteerd, maar ben nu wel benieuwd wat er met dat kussen gedaan is, want kan/mag niet op mijn gegevens gezet worden.
    Maar wat kost zo’n hoes gewoonlijk, misschien zo’n 25 euro… en wat heeft hij nu gekost… 5 mensen die hier geweest zijn vanwege nieuwe kussen.
    Dus besparen ja… op de cliënt Nee.
    Eerst maar eens deze dingen uitzoeken en daar goed naar kijken en dan eens kijken hoeveel minder AWBZ geld er dan gebruikt wordt.
    Ik vermoed dat iedereen schrikken zal.

  4. Een interessant debat, echter in de praktijk blijken nu al veel mensen de dupe te worden. Misschien wordt het tijd dat geld in dit land uitgegeven gaat worden aan zaken die echt noodzakelijk zijn zoals zorg en onderwijs!
    Als de BTW voor de aanschaf van alle materialen in de zorg anders geregeld zou worden hebben we al een eind de 20% ingevuld. 19% van alle aanschaf wordt indirect betaald uit uw awbz premie en vloeit zo de staatskas weer in! Daarnaast zou het verspillen van materiaal en medicatie eens goed onder de loep genomen moeten worden! Laat de zorgaanbieders zelf hun indicaties regelen, dat scheelt de kosten van tientallen indicatieorganen. Laat de verantwoording per 5 minuten zorg eens vervallen dat scheelt een hoop tijd en dus geld, en zo kunnen we nog even doorgaan.
    Waar kijkt dit kabinet weer naar? Hoe de burger de kosten van jaren geld over de balk gooien moet terug betalen! En wie bepaalde ook al weer dit beleid al die jaren????…….

  5. Ik hoop dat dit gebeurd, en de mensen die op een uitkering zijn aangewezen die verhogen of wel een toeslag geven.
    Omdat he belasting stelsel is veranderd,weet je nog?
    De toeslagen komen niet op de plaats van bestemming: Voor de chronisch zieken, niet voor iedere chronisch zieke is er een medicijn van 180 dagen per jaar.
    Er zijn ernstig chronisch zieken die uitbehandeld zijn met een goed medicijn.
    Waarvan de arts zegt: geniet van de dagen wanneer je nog wel goed kunt, maar die zijn er zo weinig. En toch maakt zij veel extra ziektekosten.Maar komt niet voor compensatie en WTCG in aanmerking.
    Afhankelijk zijn van WMO hulp is ook al zo een regeling> Niemand komt tegenwoordig nog in aanmerking voor WMO hulp.
    Onze dochter heeft MS zij heeft een klein kindje en is afhankelijk van hulp, maar zij krijgt geen WMO hulp. Nu moet de oude moeder er een keer per week naar toe om te werken. Eerst moet je betalen en dan via een ingewikkelde procedure via de zorgverzekering en dan viktens en CAk weer terug ontvangen. Hoezo bureaucratie?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.