Wijkteam

Verward gedrag
Floortje Scheepers: 'In een wat vroegere fase kun je als sociaal werker mensen met problemen vaak nog wel motiveren om hulp te accepteren.'

Floortje Scheepers: ‘Bij problemen halen we iemand vaak uit z’n sociale basis’

Hoogleraar Floortje Scheepers heeft als psychiater vaak te maken met ernstig verwarde mensen. ‘Als je niet óók aan de context van cliënten sleutelt, weet je één ding vrijwel zeker: iemand valt weer terug.’
Wijkteam

Redouan El Khayari: ‘Alles draait te veel om cijfers, leegloop in het sociaal werk verbaast me niet’

‘De verbinding tussen burgers en staat verwatert. Dat is zorgelijk, meent Redouan El Khayari (36), sociaal werker van het jaar 2022. Hij legt in dit interview ook uit waarom de leegloop in het sociaal werk hem niet verbaast en wat er nodig is om de vertrouwenskloof tussen burgers en overheid te herstellen.
Verward gedrag

Hoe je zorgmijders met succes benadert: ‘Zij willen best hulp, maar ándere hulp’

Bert Santema (63) werkt als ambulant trajectondersteuner met zorgmijders. 'Een cliënt vertelde mij: “Ik wil geen hulpverlener, ik wil gewoon hulp.” Impliciet zei hij dat wij hulpverleners vaak iets fout doen. Dat heeft volgens mij te maken met onze houding.' Santema is spreker op het Congres Onbegrepen en zorgmijdend gedrag.
Wijkteam

Opbouwwerkers succesvol in collectief werken: ‘De wethouder begrijpt de pijn’

Linda van de Kamp en Jeanette de Waard werken als opbouwwerker in Amsterdam-Noord. Ze ondersteunen daar initiatieven van bewoners, bijvoorbeeld om mensen die zich machteloos voelen een stem te geven. Wat kunnen individueel werkende sociaal werkers leren van deze collectief werkende opbouwwerkers?
Wijkteam

MEELOPEN MET…Ilonka Jansen staat voor dichte deuren

Ze praat soms wekenlang door de brievenbus, wordt regelmatig uitgescholden voor rotte vis en kan heel goed tegen stank en viezigheid. ‘U bent het waard', zegt ze vaak tegen haar cliënten. Een kijkje in de wereld van Ilonka Jansen en haar collega's van het outreachteam Nieuwegein.
Wijkteam

WIJ SAMEN ‘De kracht van dit project is dat je iets komt brengen’

In Amsterdam gaan een sociaal werker en een servicemonteur van een woningbouwcorporatie samen langs de deuren in wijken met kwetsbare bewoners. Op deze manier komen ze makkelijker met de bewoners in contact.
Integraal werken
Sociaal werker Ilonka Jansen

Uitgescholden voor rotte vis maar onvermoeibaar: met sociaal werker Ilonka de wijk in

Ze praat soms wekenlang door de brievenbus, wordt regelmatig uitgescholden voor rotte vis en kan heel goed tegen stank en viezigheid. ‘U bent het waard’, zegt ze vaak tegen haar cliënten. Een kijkje in de wereld van Ilonka Jansen en haar collega’s van het outreachteam Nieuwegein.
Wijkteam

Sociaal werker en servicemonteur samen op pad: ‘Je komt makkelijker binnen’

In Amsterdam gaan een sociaal werker en een servicemonteur van een woningbouwcorporatie samen langs de deuren in wijken met kwetsbare bewoners. Op deze manier komen ze makkelijker met de bewoners in contact.
het laatste nieuws in het sociaal domein

Het laatste nieuws in het sociaal domein: in 5 minuten bijgepraat

In de 2e week van 2024 gebeurde er weer veel in het sociaal domein. We hebben de belangrijkste ontwikkelingen voor jou op een rijtje gezet. Onder andere over hoe de zorg weer een publieke sector kan worden, een Meldpunt-aflevering over twee mantelzorgers die 3 miljoen stalen van hun moeder, en de inzet van een psycholance voor verwarde mensen in Den Haag. Lees snel verder. In slechts een paar minuten ben je weer helemaal bij!
Heb je een goed plan voor de wijk maar ontbreken de centen? In dit overzicht vind je 11 adressen waar je geld lospeutert voor dat vernieuwende sociale project.

11 fondsen waar je geld lospeutert voor dat vernieuwende project in de wijk (update)

Een gemeenschappelijke moestuin, de speelplek in de buurt opknappen of op een andere manier samen de wijk mooier maken. Als sociaal werker wil je dat dat soort initiatieven van cliënten graag van de grond komen. Maar geld is vaak een probleem. Waar kun je terecht als het wijkbudget niet toereikend is? Bij deze 11 fondsen bemachtig je geld voor nieuwe sociale initiatieven in de wijk.

Over wijkteam

Wijkteam: samenwerken en investeren

De professionals in het wijkteam zijn het eerste contact met de burgers. Van wijkactiviteit tot probleemgezin, de sociaal werker in het wijkteam is het aanknopingspunt. Sinds de nieuwe Wmo in 2015 heeft bijna elke gemeente wel een wijkteam. Maar over de ontwikkeling en over het beleid is nog veel te doen. Het wijkteam ligt onder de loep, niet in de laatste plaats omdat alle wijkteam-leden moeten samenwerken. Met iedereen.

Lees meer

Samenwerken is het credo in het wijkteam. Sinds de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2015 hebben de wijkteams in bijna alle gemeenten in verschillende varianten hun intrede gedaan. En zijn wijkteam bezig zich te organiseren om zo goed mogelijk zich in te zetten voor hun cliënten, die zoveel mogelijk de eigen regie moeten houden. Dat vergt van de sociaal werkers in het wijkteam dat zij én rekening houden met de nieuwe eisen die de cliënt stelt. En dat de wijkteamleden een werkzame manier vinden om samen te werken in het team en met specialistische hulpverleners.

Dossier Wijkteam

In dit dossier vind je artikelen over dat proces en over de hindernissen en mogelijkheden die dat met zich meebrengt. Het dossier bevat zeker ook goede voorbeelden van “werken in het wijkteam”. Het zoeken naar en vinden van manieren om de zogenoemde geïntegreerde hulpverlening in de praktijk te brengen, is het thema van dit dossier.

Eigen regie

Professionals krijgen nogal wat kritiek over zich heen in het transformatieproces. Ze werken niet genoeg samen of houden te veel of te weinig rekening met de eigen regie van mensen. De juiste insteek voor hulp en ondersteuning is niet altijd gemakkelijk, blijkt bijvoorbeeld uit het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dat gaat over in hoeverre kwetsbare mensen zelfredzaam zijn. De boodschap van het rapport is: er wordt door beleidsmakers, maar ook door professionals, veel te weinig rekening gehouden met het doenvermogen van mensen.

Samenwerking in het Wijkteam

Dan is er ook het probleem van het samenwerken van de professionals in het wijkteam en met specialistische collega’s. Vooral in de jeugdzorg lijkt het dat wijkteamleden te laat kinderen en jongeren doorsturen naar specialistische zorg. Evenzeer krijgen de professionals in het wijkteam het verwijt dat ze mensen te snel doorsturen en daardoor de wachtlijsten weer langer worden.

Contact met elkaar

Samenwerken is een door alle professionals en cliënten erkende manier voor goede hulpverlening. Hoe doe je dat? Uit de inventarisatie van Maaike Kluft van Movisie blijkt dat de werkwijze en visie van professionals binnen en buiten wijkteams niet altijd op elkaar aansluiten. En dat het daarnaast ook niet altijd helder is wie wat doet. ‘Het is daarom van belang om open het gesprek met elkaar aan te gaan en tot een werkwijze te komen waar iedereen achter staat. Bespreek hoe je met elkaar in contact blijft en gezamenlijk de beste dienstverlening kunt bieden in de wijk of bewoners zo goed mogelijk kunt ondersteunen.’

Vindbaarheid Wijkteam

Samenwerking vraagt tijd en investering. Je moet uitzoeken hoe je collega denkt over de ondersteuning, hoe de ander werkt en uit welk potje de ondersteuning aan de cliënt kan worden betaald. Kluft: ‘In samenwerking moet je eerst investeren voor het iets oplevert. Het is de bedoeling dat sociale wijkteams integrale passende ondersteuning geven. Bewoners hebben steeds meer zeggenschap en zij willen op verschillende manieren ondersteund worden. Wanneer je als professional snel de juiste persoon kunt inschakelen, kun je de bewoner beter ondersteunen op de manier die hij of zij zelf wenst. Om dit te realiseren is het dus belangrijk dat je elkaar als professionals makkelijk weet te vinden.’

Uitgelicht congres

Congres De overgang

Cultuursensitieve Zorg Congres

DELEN
Vorig artikelWet- en regelgeving
Volgend artikelZelfredzaamheid
Mark van Dorresteijn
Lorem ipsum dolar sit amet.