Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Storytelling in Welzijn

Verhalen spreken tot de verbeelding en blijven daardoor veel makkelijker hangen. Bovendien: Verhalen inspireren. En inspiratie heb je nodig om tot actie over te gaan. Goede inspirerende verhalen schrijf je niet, maar moet je spotten, want ze bestaan al. En verhalen spotten is best moeilijk.
'Laten we onze verhalen gaan vertellen!'
'Laten we onze verhalen gaan vertellen!'

Wie van jullie medewerkers, collega’s heeft bijvoorbeeld voldoende moed om zijn of haar verhaal onder de aandacht te brengen? Wie vertelt het verhaal aan de wethouder en durft zijn cijfers thuis te laten? Waar worden jullie vrijwilligers uitgedaagd om hun verhalen te vertellen? En wie neemt de tijd om te luisteren? En wie heeft het lef om te investeren in het verspreiden van het verhaal?

 

Hoe kun je voorkomen dat je een idee voor een goed verhaal laat glippen? Waar moet je op letten?

Dan en Chip Heath (De Plakfactor) hebben veel inspirerende verhalen bestudeerd en concluderen dat er drie basisplots zijn waaraan je een goed verhaal kunt herkennen:

• De uitdagingsplot
• De verbindingsplot
• De creativiteitsplot


Uitdagingsplot

De hoofdrolspeler in dit plot trotseert een enorme uitdaging en overwint. Klassiek voorbeeld is David en Goliath. Uitdagingsplots inspireren omdat ze een beroep doen op jouw doorzettingsvermogen en moed. Ze zetten aan tot harder werken, nieuwe uitdagingen aangaan en de beren op de weg een kopje kleiner maken. Wat David kan, kan ik ook. Dit is het verhaal van Teun (83) die zijn computerangst overwint en via het internet een nieuwe liefde vindt.



Verbindingsplot

Hier draait het verhaal om mensen die een relatie opbouwen die een kloof overbrugt. Klassiek voorbeeld is hier Romeo en Julia. Verbindingsplots inspireren ons tot sociaal gedrag. We willen anderen helpen, tolerant zijn, samenwerken, liefhebben. Als Romeo die kloof overbrugt, kan ik het ook. Als Dunja en Desi vriendinnen kunnen zijn kan ik ook best een kop thee drinken met mijn Marokkaanse buurvrouw. Dit is het verhaal van de accountant die in zijn vrije avonduren Miep uit de schulden helpt.



Creativiteitsplot

In dit verhaal lost iemand een gewikkelde puzzel op, lost hij een probleem op en wordt een langslepende kwestie opgelost met een ei van Columbus. Klassiek voorbeeld zijn hier de populaire detectives. Creativiteitplots inspireren ons om iets nieuws te willen doen. Ze zetten ons aan tot experimenteren, innoveren, out of the box gedrag. Als Morse deze moord oplost, kan ik dit mysterie ook oplossen. Dit is het verhaal van Joan die via twitter een sponsor vind voor een gezin in nood.

Verhalen inspireren. Verhalen verzin je niet, ze zijn er al. Je moet ze alleen weten te spotten. In mijn ogen is het welzijnswerk, ons werk, een onuitputtelijke bron van verhalen van mensen die eenzaamheid overwinnen, van straatschoffies die op het rechte pad komen, van wijkbewoners die samen de schouders eronder zetten, van mantelzorgers die tot het uiterste gaan.


Laten we onze verhalen gaan vertellen!

Wil jij een mooi verhaal delen? Dat kan hieronder in de reacties.

Vorig artikel5 tips voor het opzetten van wijkteams
Volgend artikelZorgen vanuit je hart
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.