Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Allianties: Het begin van een grote verandering

Financiering van de nieuwe maatschappelijke organisaties zal niet meer per definitie via de overheid lopen, maar eerder via particuliere fondsen en allianties. Vraag is echter waarom dit beter zou zijn dan financiering via belastingen en in bestaande allianties.
Allianties: Het begin van een grote verandering

Lees hier meer blogs van Jillis Kors >>

Overheden en maatschappelijke organisaties zoeken als gevolg van bezuinigingen op AWBZ, jeugdzorg en WWnV handvatten om de kracht van burgers te benutten en zelf te groeien in nieuwe eisen en opdrachten. Als voorbeeld dienen o.a. sociale ondernemingen die gedreven worden door een missie (ondernemingen die meer willen dan winst en ook rekening houden met sociale, ecologische en culturele impact van hun activiteiten). Zij hebben jaren geleden al vanuit een heel andere historie de stap naar actieve betrokkenheid van burgers gezet, soms zijn ze zelfs door burgers opgericht.

Vanuit een gevoel wordt aangenomen dat andere allianties beter zijn voor de sociale sector dan financiering vanuit de overheid. Vanuit een ander gevoel wordt aangenomen dat meten niet nodig is, omdat we dan in ingewikkeld cijferwerk komen. Ik geloof dat nieuwe allianties aangaan goed is, maar wil het toch even checken en pleit voor onderzoek dat samen met burgers wordt gedaan. Dit kan met inzichten uit de Nieuwe Institutionele Economie (NIE). NIE gaat uit van de stelling dat samenwerking niet bestaat uit een proces van efficiëntie, maar uit onderling gunstige rechten en regels. Dit biedt ruimte aan collectieve actie en individuen krijgen ruimte om het eigen leven te gaan vormgeven. NIE gaat over de allianties.

Direct wordt duidelijk of het aangaan ervan in het voordeel is van betrokkenen. Door fondsen te gebruiken, meer invloed aan burgers te geven en minder afhankelijk te worden van subsidies ontstaan nieuwe opvattingen over interne en externe activiteiten in organisaties. Dat heeft gevolgen voor samenwerking. Allianties tussen burgers, organisaties, fondsen, overheden zijn het begin van een grote verandering in de sociale sector. Laten we niet in onze eigen stellingen gaan zitten, maar gewoon even checken of dat wat blijkbaar nieuw is ook werkt.

Jillis Kors, (Groningen, 1974), opleidingen Cultureel Maatschappelijke Vorming en Sociologie, is senior adviseur maatschappelijke en sociale ontwikkelingen en voorzitter van het SROI netwerk voor Nederland en Vlaanderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.