Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Moed

Heerlijk, afgestudeerd! Na vier jaar studeren aan de Hogeschool InHolland te Utrecht, heb ik mijn studie maatschappelijk werk en dienstverlening met succes afgerond. Met een hbo-diploma MWD en mbo-diploma Sociaal Pedagogisch Werk op zak, en de nodige werkervaring in de zorg, is het tijd om aan de slag te gaan als maatschappelijk werker. Er vanuit gaande dat dit ‘zo gepiept’ zou zijn had ik een maand uitgetrokken voor actief zoeken en solliciteren.
Moed

Lees hier meer blogs van Maaike Knoppers >>

Actief zoeken en solliciteren. Een vak apart? Jazeker! En iets waar binnen mijn studie weinig tot geen aandacht aan is besteed. Welke zoektermen vul je in op Google? Moet dat met of zonder komma’s? En hoe omzeil ik die bemiddelingssites die onduidelijk en alles behalve up-to-date zijn? Gelukkig, ook hierover is informatie te vinden op het fenomeen ‘Google’. Werkzoekend zijn (of werkloos, maar dat klinkt zo pessimistisch) is ook een vorm van werk.

Ik leer mijn wegen kennen, omgaan met teleurstellingen en blij te zijn met kleine stapjes in de goede richting door de juiste mensen te spreken. Toch heeft mijn initiatief nog niet mogen baten. Bellen, mailen, nog een keer bellen en dan het fijnste: afwachten. Vervolgens krijg ik na een aantal weken een mail met het bericht: ‘Helaas, er zijn andere kandidaten waarvan het profiel beter aansluit op de door ons gestelde functie-eisen.’

Daar sta je dan als starter, met een lading energie en moed om te laten zien wat je in huis hebt, maar niet de gelegenheid. Ben ik te ambitieus? Ik heb de afgelopen jaren naast mijn studie met veel plezier gewerkt in de gehandicaptenzorg. Maar ik heb voor MWD gekozen aangezien ik meer uitdaging wil. Met de cliënt kijken naar mogelijkheden en krachten om te werken aan problemen waar men tegenaan loopt in het leven. Want wat kan het complex zijn in dit kleine kikkerlandje met haar wet en regelgeving. Ik ben hier dan ook voor opgeleid maar heb de stempel ‘starter’ gekregen. Kortom; altijd gewerkt naast mijn studies maar nu niet de werkervaring die nodig wordt geacht om het vak van ‘maatschappelijk werker’ daadwerkelijk uit te voeren.

Binnenkort start ik als ‘thuishulp’ in Utrecht. Na een maand actief zoeken naar een vaste baan, is de financiële buffer op en wil ik graag weer iets daadwerkelijk doen. Schoonmaken, boodschappen en praten met ouderen. Ik heb er zin in! Helaas niet waar ik naar op zoek ben, maar wel van waarde. Daarnaast heb ik ook nog, gedurende mijn vrije dagen, de gelegenheid om te blijven solliciteren.

Het vinden van mijn ‘droombaan’ heb ik onderschat. Misschien moet ik geduld hebben. Toch denk ik vooral aan moed en actie ondernemen. Laten zien dat ik er ben met al mijn energie, optimisme en onervarenheid. Vandaar mijn eerste blog. Doodeng, maar ik ben er! En graag wil ik jullie deelgenoot maken van het wel en wee van ‘een starter’ in het welzijnswerk.

‘Moed is niet wachten tot je niet meer bang bent. Moed is iets doen waar je bang voor was.’
Nick Vijucic

Maaike Knoppers (1985) woonachtig te Utrecht, heeft in 2010 haar studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond. Na haar MBO Sociaal Pedagogisch Werk wilde zij meer verdieping in haar werkzaamheden en besloot om deze reden de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening te volgen. Opzoek naar een uitdagende baan bevindt Maaike zich nu op het pad van sollicitaties en netwerken.

Maaike Knoppers

Gerelateerde tags

7 reacties

 • no-profile-image

  Hennie aartsen

  Hoi Maaike,

  Het gaat je vast lukken!!!
  Zoveel energie en ambitie!!!
  En dan ook nog eens een leuke, lieve meid!!!

  Toi,Toi,

  Hennie
 • no-profile-image

  Maaike

  Dank voor jullie reacties en tips, ga ik wat mee doen!
  Tot de volgende blog!

  Groet, Maaike

 • no-profile-image

  Harrie Dijkstra

  Dag Anneke,

  De energie en ambitie spatten van je blog af, daar is welzijnsland nu echt naar naar opzoek. Wanhoop niet, blijf hopen. Talenten en vooral geloof in eigen kracht verloochenen zich niet.

  Succes, Harrie Dijkstra, onderwijsmanager NHL Hogeschool

 • no-profile-image

  monique brouwers

  Hallo Maaike,

  Heb je je al in laten schrijven bij Maandag te Utrecht? Wellicht kunnen zij iets voor je betekenen. Zie voor meer informatie op www.maandag.nl

  Groetjes
  Monique Brouwers
  Sr. Account Manager Zorg

 • no-profile-image

  Henja

  Wat een goed beeld geef je weer van een starter. Het lijkt wel een vak op zich. Voor een aanstaande starter als ik een interessante materie om me middels deze blog vast een beetje in te verdiepen.

 • no-profile-image

  Katarin

  Succes. Ik heb hetzelfde meegemaakt en het duurt soms langer dan je denkt. Het is in het begin vaak sprokkelen met uurtjes om alleen maar ervaring op te doen. Vrijwillige uurtjes gelden trouwens ook als ervaring!

 • no-profile-image

  Anneke Krakers, WelzijnNederland

  Welkom Maaike als collega blogger ;-)
  Ik weet zeker dat je jouw droombaan gaat vinden #lef!
  Groetjes,
  Anneke

Of registreer je om te kunnen reageren.