Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

In de war over vrijwilligerswerk

De komst van de Wmo heeft het vrijwilligerswerk volop in de schijnwerpers gezet. Dat is mooi. Toch maak ik mij ook zorgen. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen. Kijk, vrijwilligerswerk doe je vrijwillig. Dat doe je omdat je ermee opgroeit, omdat het op jouw pad komt, omdat je er lol aan beleeft, omdat je een handje wil helpen. En natuurlijk is het dan logisch dat er op je wordt gerekend. De kids van de tennisclub rekenen erop dat jij gaat rijden, de ouderen van de soos rekenen erop dat jij komt om de bingoballen te laten draaien.
In de war over vrijwilligerswerk

Maar sinds de komst van de Wmo rekent er ook nog iemand anders op je. De overheid. De overheid noemt vrijwilligers het cement van de samenleving. ‘Het kabinet heeft er daarom de afgelopen jaren werk van gemaakt de vrijwillige inzet beter te verankeren in de Nederlandse samenleving’. Daarmee is vrijwilligerswerk verworden tot een politiek en economisch instrument. Vrijwilligerswerk ontstaat niet meer bij wat u of ik willen, waar we zin in hebben, waar we blij van worden maar waar de overheid op stuurt. En dus zijn er steeds meer vrijwilligers nodig. Maar soms is vrijwilligerswerk niet zo makkelijk te sturen. En geeft de overheid veel geld uit aan projecten om respijtzorgvrijwilligers (!) te werven die mantelzorgers moeten ontlasten. Er zijn vrijwilligers nodig die gekwalificeerd zijn om stevige coördinerende taken op zich te nemen, vrijwilligers die willen helpen bij naar het toilet gaan of vrijwilligers die gekwalificeerd kinderverpleegkundige zijn. 

Laatst betrapte ik mijzelf erop. Voor een leuk project bij mijn stichting waren veel vrijwilligers nodig. Spontaan nodigde ik een goede vriend uit om mee te helpen als vrijwilliger. Ik was verbaasd dat hij niet gelijk ‘ja’ zei. Hij moest erover denken en belde een paar dagen later dat hij het niet zag zitten. Veel te druk. Verdorie! Hij kon toch best even meehelpen? Verder doet hij ook niets behalve zorgen voor zichzelf en zijn gezin …

Ik was behoorlijk in de war. Gelukkig kreeg ik mijn eigen onzin op tijd door (en zijn we gelukkig nog steeds vrienden). Vrijwilligerswerk is leuk als je het zelf leuk vindt. Als het ontstaat vanuit jezelf en niet als een ander je stuurt. Ik ben benieuwd wat u vindt.

Anneke Krakers (1962) is sinds 2000 werkzaam als directeur bij een kleine welzijnsorganisatie. Het ondernemerschap zit in haar bloed: ze komt uit een ondernemersgeslacht met vooral bouwers in haar midden. Aannemers, schilders en timmerlui. Als maatschappelijk ondernemer maak ze zich sterk voor de branche op lokaal en regionaal niveau en sinds eind 2007 ook op landelijk niveau met haar onderneming WelzijnNederland.

Vorig artikelTegel zoekt muur, project zoekt buur
Volgend artikelErwtensoep en geen toetje?
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

4 REACTIES

  1. In de war over vrijwilligers.
    Sinds de komst van de WMO in eigen gemeente zie je dat de wethouders/ambtenaren van de Maatschappelijke zorg, uit de vrijwilligers die
    al in hun eigen organisatie aktief zijn, worden gevraagd ook als vrijwilliger mee te werken aan bijv. een signalerend huisbezoek bij burgers.
    Men gaat dan werven bij de organisaties en die kunnen niemand leveren, dan wordt er geadverteerd en gestart.
    In de WMO adviesraden zitten vertegenwoordigers namens de acht aandachtsgebieden en zitten op persoonlijke titel. De gemeente denkt, de raad is ingesteld, ik hoef niet meer om de tafel met de belangenorganisaties en laten deze opdraven om hun eigen organisatie te profileren en krijgen dan geen subsidie meer want, alles is al geregeld. De Stichting Welzijn Ouderen per gemeente, als die altijd door vrijwilligers werd gerund, spaart een directeur/beleidsmedewerker uit en zo ook het vrijwilligerswerk.De bestaande organisaties die mantelzorg vertegenwoordigen, zoals de stem (bewustwording) en uitvoering, steunpunten worden nauwelijks geraadpleegd. De gemeenten kennen deze organisaties niet.
    Telkens iedere 4 jaar bij verkiezingen, komen er nieuwe wethouders, vaak veranderen ambtenaren van funktie en moeten de organisaties (vrijwilligers) opnieuw hun verhaal vertellen. Wat nou
    cement van de samenleving”.
    Als de lokale organisaties door samenwerking al eea op poten hebben gezet, zou de gemeente als ook de raad hiervan meer gebruik moeten maken.
    Anneke Krakers zegt terecht, dat vrijwilligerswerk verworden is tot een politiek en economisch instrument. De organisaties hebben naast de samenwerking met andere organisaties, zeker meer te maken met wethouders en raadsleden. Het lijken wel twee aparte werelden.
    Vrijwilligers zijn vaak ervaringsdeskundigen en daar zou meer rekening mee moeten worden gehouden. Zorgbelang Zuid Holland en Tympaan als ondersteuningsinstituten zouden meer met gemeenten moeten afstemmen.
    Ik reageer als vrijwilliger (bestuur) vanuit gehandicaptenbeleid, mantelzorg RMO Rijnmond Zuid alswel via
    het RNO ZHE, Anbo Bernisse.

  2. Lees alle reacties
  3. Goed stukje! Ik herken het dilemma.
    Aan de ene kant is het goed en belangrijk dat vrijwilligerswerk en mantelzorg aandacht en waardering krijgt. Daar hebben we ons best voor gedaan en dat is nu gelukt.
    Aan de andere kant…. dreigt het hiermee ook een soort ‘gewoon’ te worden. Het ‘mooie’ lijkt er een beetje vanaf te gaan.
    Daar moeten we voor oppassen. En goed over nadenken, Want, hoe houden we het (toch noodzakelijke) vrijwilligerswerk echt vrijwillig en tegelijkertijd maatschappelijk gewaardeerd?

  4. Mevrouw Krakers, eindelijk iemand die het hard op zegt. Vrijwilligerswerk moet vrijwillig blijven en de vrijwilliger kiest zijn vrijwilligerswerk zelf uit en moet gewoon gaan doen wat hij/zij leuk vindt. SVP geen mensen gaan dwingen om in de zorg te gaan werken. Voor de zorg heb je als werknemer nog steeds affiniteit nodig en niemand is gebaat bij een nors gezicht of desinteresse, die zijn er al genoeg in het zorgcircuit.
    Wij burgers zouden eigenlijk niet mee moeten doen met die ordinaire bezuiniging.
    De overheid heeft het aan zichzelf te danken dat er zo weinig mantelzorgers zijn: iedere meid moest toch voorbereid zijn om voor zichzelf te zorgen,men moest gaan studeren en tgaan werken? Het resultaat………….in 2009 plukken we daar toch wrange vruchten van.

  5. U heeft groot gelijk, het moet uit jezelf komen als je als vrijwilliger aan de slag wil of niet.Met de invoering van de wet WMO is het niet meer vrijwillig maar een verplichting.
    Bij ons in de gemeente worden mensen die een uitkering hebben verplicht om als vrijwillger
    te gaan werken of ze daar nu voor geschikt zijn of niet dat doet er niet toe.Dat er dan veel dingen fout gaan daar wil de gemeente niets van horen.De overheid is hier behoorlijk in de fout gegaan ,dat is mijn mening.Er wordt teveel geregeld .Een vrijwilliger zijn in de zorg b.v dat is niet voor iedereen weggelegd, niet iedereen is er geschikt voor.Deze regering is erop uit dat de zorg helemaal draait op de vrijwilligers, dat zou geod zijn voor de mensen.
    Maar wat is de werkelijke bedoeling. BEZUINIGINGEN !!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.