Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Cao Welzijn: geen vernieuwing, geen loonsverhoging

Brancheorganisatie MOgroep en vakbonden hebben de onderhandelingen over een nieuwe cao afgebroken. Werknemers in de sector Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening krijgen geen keuze- en loopbaanbudget. Deze vernieuwing in de Cao zou de welzijnswerkers een sterkere positie geven op de arbeidsmarkt in moeilijke tijden.
Cao Welzijn: geen vernieuwing
Foto: ANP

De nieuwe cao W&MD is stukgelopen. De harde eis van de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak om de verkorte WW-duur na ontslag te repareren, was niet aanvaardbaar voor de werkgevers. In het sociaal akkoord tussen werkgevers, vakbonden is vorig jaar afgesproken dat de duur van de werkloosheidsuitkering wordt verkort van 38 maanden naar 24 maanden. De vakbonden willen dat weer repareren naar 38 uur in de nieuwe cao. Maar de werkgevers, verenigd in brancheorganisatie MOgroep, vinden de financiële gevolgen te hoog.

Geen cao

Met het afbreken van de onderhandelingen is een nieuwe cao voor de welzijnssector waarschijnlijk geen optie meer. Vakbonden en MOgroep hebben niets afgesproken over een vervolg van overleg. De verkorting van de WW-duur gaat in vanaf 1 januari 2016. De duur van de WW-uitkering wordt dan in stappen verkort van 38 maanden naar 24 maanden. Zolang in 2014 geen akkoord wordt bereikt, geldt tot 1 januari 2015 de huidige – stilzwijgend verlengde – cao.

Vakbond

In het Sociaal Akkoord is afgesproken dat sociale partners in de cao afspraken maken over verlenging van de WW-uitkering, vindt vakbond Abvakakbo FNV. ‘De werkgevers spelen gewoon verstoppertje’, aldus Hans Wijers, bestuurder Abvakabo FNV. ‘De Stichting van de Arbeid heeft alle sociale partners hier afgelopen december over geïnformeerd en daar hebben we ons allemaal aan te houden.’ Over loon is door werkgevers niet meer gesproken, zegt Wijers. ‘Ze bleven hangen op hun eerdere loonbod van 0,5% in 2014 en 0,5% in 2015. Werkgevers gaan nu hun achterban raadplegen over het 3e WW-jaar. Pas als zij ons toezeggen dat ze bereid het zijn het derde WW-jaar te gaan repareren, willen wij verder praten over de cao.’

Loopbaanbudget

Met het stopzetten van de onderhandelingen is ook het loopbaanbudget voor werknemers in de W&MD van de baan. Het gezamenlijke uitgangspunt van werkgevers en werknemersorganisaties was dat elke werknemer een eigen loopbaanbudget toebedeeld krijgt. Daarmee kunnen werkgever en werknemer investeren in de loopbaan via bijvoorbeeld scholing en training. Het idee is dat welzijnswerkers op die manier een betere arbeidsmarktpositie krijgen. Zij zouden sneller een nieuwe passende baan kunnen vinden bij eventueel ontslag. Ontslagvergoedingen zouden ingezet worden om – een deel van – dit loopbaanbudget te financieren, daar waren partijen het over eens.

Loonsverhoging

Maar de (niet-)reparatie van de WW-periode strooit roet in de gezamenlijke uitgangspunten. De MOgroep zegt de huidige impasse in het overleg te betreuren: ‘Vanaf 2013 zijn de MOgroep en de vakbonden constructief met elkaar in gesprek geweest over de vernieuwing van de cao. De duurzame inzetbaarheid van de werknemer is de motor voor het individuele keuzebudget en loopbaanbudget.’ De grootste verliezer is de werknemer, die geen loopbaanbudget krijgt, geen nieuwe arbeidsvoorwaarden en ook geen loonsverhoging.

2 REACTIES

  1. Een loonsverhoging lijkt me redelijk maar een verlengde WW? Bij aanbestedingen in het welzijnswerk is de marge zeer klein. Iedereen die mee wil doen zal op de kosten letten, deze zeer dure optie schakel je dan uit door voor elke aanbesteding een stichting op te richten. Vervolgens is er na zeg 3 jaar weer een aanbetseding, gaat een andere partij verder? dan hef je die stichting voor die wijk/ gemeente hebt opgezet op. Wil je het netjes doen en je maakt een reservering dan ben je duurder en krijg je de aanbesteding niet gegund. In tijden van krimp en aanbestedingen is dit dus een gekke inzet. Ook slecht dat de MO groep dit kennelijk niet uitgelegd krijgt.

  2. Lees alle reacties
  3. Jammer dat MO en vakbond er niet samen uit kunnen komen. Kan er alleen over grote blokken gepraat worden? De trend was afgelopen jaren toch juist was om meer op maat te regelen?
    Loonsverhoging voor de lagere schalen (8 en lager) is m.i. echt nodig. Ik denk dat de beter betaalden in onze sector die solidariteit wel willen opbrengen, en bereid zijn zelf een ronde loonsverhoging over te slaan.
    De verlenging van de ww-duur is daar geen compromis mogelijk? Gezien de nieuwe regels voor opbouw van de ww-rechten zijn het straks de jongeren die het meest onder de verkorting gaan lijden. Je moet best lang werken om 24 maanden ww te krijgen. De nieuwe CAO met loopbaanbudget moet de flexibiliteit en daarmee de mogelijkheden op de arbeidsmarkt vergroten. Dat is in het grootste belang van de jongere collegae.
    Degenen die straks 24 maanden ww-rechten hebben zijn mensen met een behoorlijk arbeidsverleden, ouderen dus. De inzet zou m.i. niet moeten zijn dat die meer rechten hebben dan jongeren, maar wel gelijke kansen op een baan als de jongeren. Onderhandelen over evenwichtige personeelsopbouw lijkt me zinvoller dan aan beide kanten de hakken in het zand zetten.
    Als achterban van de MO-groep roep ik op te zoeken naar het water dat bij de wijn gedaan kan worden, en mijn collega’s binnen welzijn en maatschappelijke dienstverlening roep ik op hun vakbond te vragen voor de echte belangen (werk) te vechten.
    Gerard van Etten, directeur Sensoor NB

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.