Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experiment Gezonde Wijk boekt succes in Utrecht

Door een gezamenlijke aanpak van gezondheidsachterstanden in de Utrechtse wijk Overvecht bewegen volwassenen meer, zijn zorgkosten met 4 procent gedaald en is het overgewicht onder kinderen in de basisschoolleeftijd gedaald van 26 procent naar 20 procent. De resultaten komen uit het landelijke experiment Gezonde Wijk.
Experiment Gezonde Wijk boekt succes in Utrecht

Utrecht is één van de dertien steden die meedoet met het landelijk experiment Gezonde Wijk, een integrale aanpak die de gezondheid van mensen in achterstandswijken structureel moet verbeteren. Hoewel onze levensverwachting sinds 2005 twee jaar is gestegen, geldt dit niet voor bewoners in achterstandswijken. Zij leven gemiddeld zeven jaar korter en veertien jaar in minder goede gezondheid dan de rest van Nederland. Het experiment Gezonde Wijk moet ervoor zorgen dat het percentage mensen in aandachtswijken dat zijn gezondheid als goed ervaart, in tien jaar tijd in de buurt komt van het stedelijk gemiddelde. Dat betekent een groei van 75 procent in 2007 naar 84 procent in 2017.

Aanpak
Het experiment Gezonde Wijk probeert aan de hand van vijf sporen te werken aan een betere gezondheid van bewoners. Een samenhangende en volledige aanpak van verschillende sectoren is nodig, want niet alleen genetische aanleg, leeftijd, geslacht en (on)gezond gedrag spelen een rol in de gezondheid van mensen. Ook opleiding, werk- en leefomgeving en toegang tot zorg tellen mee.

Vijf sporen
De vijf sporen waar gemeenten mee aan de slag kunnen gaan zijn: gezonde bewoners; een gezonde leefomgeving; gezonde zorg; gezond meedoen en een gezonde startpositie. Bij ieder spoor kan de gemeente kiezen uit verschillende activiteiten die daarvoor ingezet kunnen worden. Met een kosten- en batenanalyse kan in beeld worden gebracht wat de (verwachte) kosten en baten zijn van de aanpak.

E-boek
In het E-boek Gezonde Wijk in Praktijk wordt de aanpak toegelicht en er zijn tips, voorbeelden en een kosten- en batenanalyse te vinden om sneller tot gezonde wijken te komen. Ook laat het document de resultaten zien van de dertien gemeenten die het experiment Gezonde Wijk drie jaar lang uitvoerden. Het experiment Gezonde Wijk wordt ondersteund door de ministeries van VWS en BZK. 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.