Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onrust in Breda over thuiszorg

De boosheid om de nieuwe aanbesteding van de thuiszorg in Breda neemt toe. De CDA-fractie heeft een meldpunt ingesteld waar mensen met klachten terecht kunnen. De FNV heeft een actiecomité opgericht.
Onrust in Breda over thuiszorg

In plaats van 17 zorginstellingen gaan nu vijf instellingen de thuiszorg in Breda op zich nemen, waarvan vier van buiten de regio komen. Alleen Surplus Zorg blijft zorg verlenen in Breda. De consequentie is dat 4000 mensen of gezinnen van hulpverlener gaan wisselen. De rest moet afwachten of de vertrouwde zorgverlener blijft komen.

Met het meldpunt wil het CDA er voor zorgen dat zij het college kan aanspreken op de belofte om de kwaliteit van zorg te handhaven. Vakbond Abvakabo FNV laat aan Omroep Brabant weten dat de gemeente alleen naar het geld kijkt en niet naar de kwaliteit. De vijf zorginstellingen boden ver onder de prijs van de Bredase instellingen bij de aanbesteding. Van goede zorg kan dan geen sprake meer zijn, vinden zowel de vakbond als de zorginstellingen.

De onzekerheden gelden niet alleen voor de ouderen en hulpbehoevenden, maar ook voor het zorgpersoneel. Ongeveer 1000 mensen zijn bang hun baan te verliezen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Breda dichtbij Foto: ANP Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Het CDA in Breda heeft geen bezwaar gemaakt tegen het besluit van het college in Breda over de prijs per uur. Zij waren het er mee eens.
    Die prijs was ongeveer 13 euro per uur.Dat is de helft van wat het minimaal moet zijn. Bovendien gaat zij akkoord met het introduceren van alfahulp: Goedkope arbeidskrachten zonder sociale voorzieningen en pensioenrechten. Middeleeuws dus,
    Ieder weet dat de CAO thuiszorg (VVT) voor dit werk tenminste 26 euro per uur vereist.
    (exclusief rendement en bedrijfskosten)
    Tenminste als het goed opgeleide krachten zijn die echt omzien naar de ouderen en gehandicapten. En ook regelmatig her en bijscholing krijgen,
    Dus als het CDA in Breda vol blijft houden dat 13 euro per uur voldoende is, huilt ze krokodillentranen om de kwaliteit,
    Want elke opdrachtnemer (bedrijf)
    in de thuiszorg geeft aan de gemeente de garantie , op papier aan dat ze uitstekende kwaliteit bieden.
    Dat criteriujm van kwaliteit wordt hiermee geneutraliseerd..
    Het enige criterium dat hout snijdt is de minimumprijs die nodig is voor goede vakkrachten, en objectief kan worden vastgesteld volgens de CAO. En die minumumprijs hoort de gemeenteraad vast te stellen, als budgethouder van de WMO en niet over te laten aan het College van Breda,
    Dus CDA Breda ga meteen interpelleren in de raad om de uitvoering van de CAO thuiszorg te garanderen. SP, Pvda, en Groen-Links zullen zeker met u meedoen.
    En luister goed naar de praktijkmensen in de thuiszorg verenigd in WIJ ZIJN DE THUISZORG FNV Regio Breda

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind het schandalig hoe de gemeente breda met zijn inwoners omgaat. ze gaan met bedrijven in zee die zover beneden de prijs liggen dat mijn zus die al 35 jaar bij de thuiszorg werkt nu bij de het andere bedrijf moet gaan solisiteren en dus helemaal vanonder af aan kan gaan beginnen. zij en haar collega’s moeten nu dezelfde werkzaamheden of meer nog gaan doen die ze al deden voor veel minder geld of staan op straat met niks. schandalig

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.