Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Armoedebeleid gemeenten gaat uit van ‘social inclusion’

In het essay 'Van inkomensondersteuning tot Wmo' blikken drie auteurs van het Verwey-Jonker Instituut terug op twintig jaar armoedebestrijding in Nederland. Volgens de schrijvers is het lokale armoedebeleid toe aan herbezinning.
Armoedebeleid gemeenten gaat uit van 'social inclusion'

Het Nederlandse armoedebeleid heeft zich ontwikkeld van bescherming naar participatie en van landelijk naar lokaal beleid. ‘Participeren’ en ‘dichter bij de burger’ zijn kernbegrippen in het huidige armoedebeleid. Maar ze voldoen niet meer, stellen Trudi Nederland, Monique Stavenuiter en Hugo Swinnen van het Verwey-Jonker Instituut.

Multiproblematiek
Armoede is niet alleen een kwestie van een laag inkomen, maar van multiproblematiek, een meervoudig sociaal probleem. Dat bestaat uit een complexe combinatie van slechte gezondheid, depressie, uitzichtloze schulden, isolement en het ontbreken van toekomstperspectief. Goed lokaal beleid moet aansluiten bij deze gestapelde armoedeproblematiek.

Social inclusion
Het Europees beleid voor ‘social inclusion’ biedt hiervoor aanknopingspunten, aldus de auteurs. Veel gemeenten sluiten hierbij al aan, met een actief beleid gericht op zowel inkomensondersteuning als op participatie. Ook vindt bijna de helft van de gemeenten een activerend en preventief armoedebeleid belangrijk, zo blijkt uit een monitor van Divosa.

Stedenestafette
Op basis van – onder meer – de resultaten van ‘Stedenestafette’ concluderen de onderzoekers dat gemeenten zouden moeten aansturen op een stevigere verbinding tussen armoedebeleid en Wmo. Ook bevelen ze aan om onder gemeentelijke regie meer samenhang aan te brengen in de activiteiten van professionele instellingen, vrijwilligersorganisaties en de gemeente in de aanpak van armoede.

Dicht bij burger
De onderzoekers adviseren het doorgeven van armoede te voorkomen door verder in te zetten op de participatie van kinderen, bijvoorbeeld in sportclubs. Ook kunnen ‘minima’ volgens hen ingeschakeld worden om feedback te geven over het voorlichtingsbeleid van de gemeente. De autonomie van het gemeentelijk beleid, dat door het kabinet-Rutte dreigt te worden ingeperkt, is een manier om het beleid dicht bij de burger vorm te geven.
Links: Van inkomensondersteuning tot Wmo en Sterk en samen tegen armoede

 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.