Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

MOgroep W&MD over cao-conflict: ‘Onze focus is behoud van werk’

Vakbond Abvakabo FNV gaat acties voorbereiden in de welzijnssector. Volgens de bond is het cao-overleg vastgelopen. MOgroep W&MD, de werkgeversorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening, ging niet in op de eisen van de vakbonden.
MOgroep W&MD over cao-conflict: 'Onze focus is behoud van werk'

De onderhandelingen zijn vastgelopen op twee struikelblokken: de eis van 2 procent loonstijging over 2011 en een herziening van de wachtgeldregeling. Daarnaast stelt de vakbond eisen rondom behoud van werkgelegenheid, scholing en opleiding (de ‘persoonlijke ontwikkelingsrekening’ van 300-500 euro per medewerker), beroepsregistratie, stagevergoedingen en de zogeheten ‘jaarurensystematiek’. Daarbij spreken werkgever en –nemer hoeveel uren de medewerker op jaarbasis werkt.

Bezuinigingen
Petra de Bruijn, de cao-onderhandelaar van MOgroep W&MD, zegt dat 2 procent loonstijging onhaalbaar is nu veel organisaties hard worden getroffen door bezuinigingen. ‘Er zijn organisaties die tot 25 procent moeten bezuinigen, en met zo’n loonsverhoging erbij loopt dat zo op naar 27 procent. In regio’s als Amsterdam treffen bezuinigingen het welzijnswerk heel hard.’

0,2 procent
De Bruijn noemt de interpretatie van de Abvakabo FNV dat de werkgevers slechts 0,2 procent loonsverhoging zouden bieden, een vertekening. ‘We hebben 0,5 procent geboden. Over september tot en met december 2010 betekent dat volgens de bonden omgerekend op jaarbasis 0,2 procent. Alleen bestond de loonsverhoging over 2009 uit 2 procent plus eindejaarsuitkering, terwijl de inflatie slechts 1 procent was. Dat had in 2010 nog een na-ijleffect. Het verhaal over de koopkrachtontwikkeling in de sector is dus genuanceerder dan de bonden nu voorstellen met die 0,2 procent.’

Wachtgeld
Ook de overgangsregeling voor de wachtgeldregeling die MOgroep W&MD voorstelt, is voor de bonden onbespreekbaar. De Bruijn: ‘We hebben nog geen concrete maatregelen, maar voor de groep vanaf 55 jaar moet de druk van het wachtgeld beperkt worden. Als de regeling ongewijzigd blijft krijgen werknemers boven de 57 die hun baan verliezen tot hun 65e wachtgeld. De vraag is of het maatschappelijk gezien nog haalbaar is om zo’n termijn wachtgeld mee te geven. Welke werkprikkel is er dan nog voor de betreffende medewerkers? Organisaties belanden door de combinatie van bezuinigingen en de groeiende druk van de wachtgeldregelingen in een hele zware financiële situatie. Het moet allemaal wel betaald worden.’

Geen verslechtering
Eisen als de persoonlijke ontwikkelingsrekening en een uniforme stagevergoeding zijn voor veel instellingen op dit moment onhaalbaar, meent De Bruijn. ‘Onze focus ligt op behoud van werkgelegenheid. Als deze regelingen er nu niet komen is dat geen verslechtering van de cao, terwijl ze wel extra kosten met zich meebrengen. De situatie is zoals hij is. We willen graag met de bonden van gedachten wisselen om tot creatieve oplossingen te komen.’

Link: Vakbond kondigt acties in welzijnssector aan

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: Foto: ANP/Evert Elzinga

3 REACTIES

  1. Beste Jacqueline, inderdaad vraagt het realiteitszin. Het welzijnswerk heeft een supergoede cao. Daar mag echt wel wat op ingeleverd worden.
    ————————————————————–
    Als ik zie wat “mijn collga’s” aan salaris iedere maand ontvangen en de geleverde prestatie vind ik het ongeoorloofd. Laat de vakbond er dan maar voor zorgen dat de mensen in de gehandicaptenzorg (vooral de assistent-begeleiders en begeleiders) een flinke salaris verhoging krijgen. Dat werk wordt zwaar ondergewaardeerd!!! Dus vakbond een beetje inbinden en zorg ervoor dat minister Kamp geen voet aan de grond krijgt met de versoepeling van het ontslagrecht van “vast”personeel. En dat de gehandicaptenzorg meer geld ontvangt (lees salaris!!). Ik werk in de welzijnssector en ben geen werkgever .

  2. Lees alle reacties
  3. Als de regeling ongewijzigd blijft krijgen werknemers boven de 57 die hun baan verliezen tot hun 65e wachtgeld. De vraag is of het maatschappelijk gezien nog haalbaar is om zo’n termijn wachtgeld mee te geven. Welke werkprikkel is er dan nog voor de betreffende medewerkers? OP DIT STUKJE WIL IK EVEN REAGEREN. HOEZO WERKPRIKKEL !! IK BEN 56 JR. EN AL 3,5 JAAR WERKELOOS. IK ZOU DOLGRAAG WILLEN WERKEN MAAR KOM GEWOON NIET MEER AAN DE BAK OMDAT IK TE OUD BEN. Dus wat mij betreft lekker wachtgeld betalen aan diegene die 57 of ouder is.
    Een uitgeranceerde werkwillige !!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.