Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CG-Raad: ‘Kabinet creëert nieuwe armen met Bestuursakkoord’

Door de maatregelen die het kabinet donderdag heeft gepresenteerd in het Bestuursakkoord met provincies, gemeenten en waterschappen, zal een nieuwe grote groep armen ontstaan. Dat voorspelt de CG-Raad, de belangenorganisatie van gehandicapten en chronisch zieken, in een reactie.
CG-Raad: 'Kabinet creëert nieuwe armen met Bestuursakkoord'

Veel Wajongers, jongeren met een soort arbeidsongeschiktheidsuitkering, zullen hun uitkering helemaal of gedeeltelijk verliezen, verwacht de CG-Raad. Ook zullen ze minder kans krijgen op werk. De grootste klappen vallen volgens de raad bij de mensen met een arbeidshandicap die nieuw in de nieuwe regelingen van het kabinet terechtkomen. Enkele duizenden van die nieuwe gevallen zullen voortaan geen uitkering meer krijgen omdat ze nog bij hun ouders wonen, samenwonen of eigen vermogen hebben. Het kabinet wil een vermogenstoets invoeren.

Bestuursakkoord
Het kabinet is het met gemeentes, provincies en waterschappen in principe eens geworden over een omvangrijke overdracht van taken en verantwoordelijkheden in het zogenoemde Bestuursakkoord. In totaal gaat het om 8,5 miljard euro. De kern van het akkoord is gelegen in de wens van VVD en CDA om een kleinere overheid te realiseren en daarbij 1,8 miljard euro te bezuinigen. Taken die niet per se voor de rijksoverheid zijn, kunnen naar de lagere overheden. Belangrijkste voorbeelden zijn de sociale werkvoorziening, de bijzondere ziektekosten (AWBZ), de jeugdzorg en beheer op het gebied van natuur en ruimtelijke ordening.

Re-integratie
De CG-raad verwacht grote problemen voor arbeidsgehandicapten die veel begeleiding nodig hebben op de werkvloer. Zij zullen tussen wal en schip belanden omdat ze voor gemeenten te duur worden om geholpen te worden. Temeer omdat het kabinet ook fors wil bezuinigen op de re-integratiesector, die werklozen helpt terug te keren naar de arbeidsmarkt.

Bureaucratisch
De CG-Raad zegt niet tegen ingrijpen te zijn in het stelsel van maatregelen om arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen. Veel van die regelingen zijn bureaucratisch en onnodig ingewikkeld, vindt de raad. Maar in de huidige plannen verlaagt de regering alleen de uitkeringen en doet ze verder weinig om de groep aan het werk te helpen. Ook werkgevers worden in de nieuwe plannen te veel buiten schot gelaten in hun plicht om mensen met een beperking aan te nemen, aldus de CG-Raad.

Onderhandelen
Over de afspraken in het Bestuursakkoord is sinds het aantreden van het nieuwe kabinet vorig jaar oktober onderhandeld. Het principeakkoord werd donderdag ondertekend. Gemeenten, provincies en waterschappen zullen de tekst nu gaan voorleggen aan hun achterban. Het kabinet gaat er nog over in debat met de Tweede Kamer.

Sociale werkplaatsen
Ook de bezuinigingen bij de sociale werkplaatsen stuiten op weerstand in samenleving en parlement.Vooral grote steden zijn tegen de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. Het kabinet stelt eenmalig 400 miljoen euro beschikbaar om gemeenten tijdens de overgangsfase op weg te helpen, om te voorkomen dat sociale werkplaatsen financieel in de problemen komen.

Weiland
Het kabinet wil dat een flink aantal mensen uit die werkplaatsen werk krijgen in een gewone baan, zoals vakkenvullen in een supermarkt. ‘De vraag is of het echt sociaal is dat je zo veel mensen in dozen in het weiland aan het werk zet als er voor heel veel van die mensen ook een mogelijkheid zou zijn dat u en ik ze op zaterdag gewoon in de Albert Heijn zien bij het halen van onze koffie’, aldus premier Rutte.

Vakbond
Vakbonden reageerden zeer kritisch op het akkoord. De doodsteek voor de sociale werkplaatsen, stelde AbvaKabo FNV, die vreest dat er van de 100.000 plekken in de werkplaatsen maar 30.000 overblijven. ‘De rest komt met z’n arbeidshandicap achter de geraniums terecht. Hier mogen de gemeenten van Nederland nooit mee akkoord gaan.’

Oppositie
In de Tweede Kamer is de oppositie kritisch, vooral over de sociale werkvoorziening. SP-leider Emile Roemer noemt de bezuinigingen daar schandalig. Volgens Mariëtte Hamer (PvdA) pakken de afspraken ‘keihard uit voor de meest kwetsbaren op de arbeidsmarkt’. PvdA, SP en ook GroenLinks roepen partijgenoten in gemeenten en provincies op zich te verzetten tegen het conceptakkoord.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP / foto: ANP Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Mantelzorgers en ouders krijgen het finacieel erg zwaar. Toch word er weinig aandacht aan deze geniepige maatregel gegeven….
    Zie:
    CDA bezorgd over inwonende Wajonger bij ouder
    22-04-2011
    Gisteren kwam er een wolk kritiek los op de nieuwe Wet werken naar vermogen. Opmerkelijk is ook coalitiepartner CDA kanttekeningen heeft geplaatst. Het CDA vreest dat mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn en thuis bij hun ouders blijven wonen, de dupe zijn van de nieuwe wet. Tweede Kamerlid Mirjam Sterk van het CDA stelt dat in het geval van mantelzorg de inwonende Wajongers recht moeten blijven houden op extra financiële steun.
    Mirjam Sterk van het CDA In de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV) worden vanaf 2013 verschillende regelingen aan de onderkant van de arbeidsmarkt samengevoegd, waardoor Wajongers te maken krijgen met het bijstandsregime en een vermogenstoets. Naar schatting zullen van de nieuwe Wajong-instroom vijfduizend personen geen eigen uitkering meer krijgen, omdat zijzelf, hun partner of ouders eigen vermogen hebben.
    Hiervan mogen volgens Sterk mensen die samenwonen wegens mantelzorg, niet de dupe zijn. Zij wees erop dat nu veel Wajongers thuis blijven wonen, omdat hun ouders graag voor ze blijven zorgen en hun kind liever niet in een zorginstelling hebben. „Wij vinden het niet alleen belangrijk dat mensen voor elkaar zorgen, maar het is ook nog eens goedkoper dan dat iemand woont in een instelling of begeleidwonenvoorziening. Daar mogen we mensen niet voor straffen”, aldus de CDA-politica.
    Regeling
    Sterk stelt dat financiële ondersteuning voor deze groep mogelijk moet zijn via de AWBZ. Zo zou er iets geregeld kunnen worden, zoals in de Tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG), waarbij mensen moeten kunnen aantonen dat ze een indicatie voor zorg hebben volgens de AWBZ.
    Voor de christendemocraten is de keuze om voor elkaar te zorgen belangrijk. De partij sprak zich daarom eerder deze maand op het Voorjaarscongres ook uit tegen een plan van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om alleenstaande AOW’ers die samenwonen met hun volwassen kind te korten op de uitkering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.