Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SchuldPreventiewijzer: problemen beter voorkomen

Bijna 2 miljoen huishoudens, ruim een kwart van alle Nederlandse huishoudens, heeft in 2010 te maken gehad problematische betalingsachterstand. Om financiële problemen zo vroeg mogelijk op te sporen en op te lossen, zijn gemeenten en schuldhulpverlenende organisaties begonnen met een online databank en instrumenten voor professionals in schuldhulpverlening.
SchuldPreventiewijzer: problemen beter voorkomen

In 2010 hadden 1,89 miljoen huishoudens (26,7% van alle huishoudens) met minimaal één van de verschillende vormen van betalingsachterstanden te maken. Het gaat om achterstallige rekeningen om financiële redenen, krediet of lening, afbetalingsregeling, vaak of regelmatige roodstand en creditcardschulden. Gemeenten en andere schuldhulpverlenende organisaties willen in een zo vroeg mogelijk stadium schulden opsporen en oplossen. Beter nog: voorkomen. Zij kunnen gebruik maken van de SchuldPreventiewijzer.

Stappenplan
De wijzer is een online database, met daaraan vast praktische stappenplannen die aan professionals handvatten bieden bij schuldpreventie. De SchuldPreventiewijzer is een initiatief van Wijzer in geldzaken, het ministerie van SZW, brancheorganisatie MOgroep, Divosa (vereniging van directeuren van sociale diensten), NVVK (de belangenvereniging van gemeentelijke kredietbanken), Nibud voor budgetvoorlichting en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Platform
Gemeenten en andere schuldhulpverlenende organisaties hebben de afgelopen jaren veel eigen kennis en ervaring opgebouwd op het terrein van schuldhulpverlening en preventie-instrumenten ontwikkeld. De SchuldPreventiewijzer bundelt die kennis en biedt een platform voor uitwisseling van ervaringen en instrumenten. Zodat niet steeds opnieuw het wiel moet worden uitgevonden.

Aanpak
De wijzer bestaat uit twee delen. Een beleidspublicatie, waarin aandacht wordt besteed aan de achtergronden van gedrag, het belang van voorkomen van schulden, de praktische aanpak en mogelijkheden. Daarnaast is er een database ontwikkeld met voorbeelden van activiteiten en materialen op het terrein van schuldpreventie. De database is toegankelijk via de websites van de initiators of www.schuldpreventiewijzer.nl.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Mogroep WM&D foto: ANP Lex van Lieshout

2 REACTIES

  1. Geachte,
    De schuldpreventiewijzer komt mij over als een commerciële dienstverlener, 0900 nummers, informatie die zogenaamd aangeboden wordt maar niet beschikbaar blijkt te zijn. Gedateerde informatie van 2004. Ik twijfel aan de betrouwbaarheid van deze wijzer.
    Wim Joosen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.