Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Actie publieke sector: ‘Bezuinigen betekent snijden in eigen vlees’

De bezuinigingen van het kabinet op de publieke sectoren zullen ontslagen tot gevolg hebben. Ook in de welzijnssector en de jeugdzorg. Abvakabo FNV: ‘We maken nu al dagelijks afspraken over afvloeiingsregelingen.’ Donderdag 17 februari voeren de gezamenlijke vakbonden in Den Haag actie tegen 18 miljard bezuinigen in de publieke sector.
Actie publieke sector: ‘Bezuinigen betekent snijden in eigen vlees’

Geen nullijn, maar minimaal koopkrachtbehoud. En geen bezuinigingen zonder een discussie over welke taken wel en niet meer gedaan kunnen worden. Dat zijn enkele van de belangrijkste eisen van de vakbonden. Zij roepen alle medewerkers in de publieke sectoren, welzijn, maatschappelijke dienstverlening en jeugdzorg op om op donderdag 17 februari ‘het gezicht’ te laten zien.

Manifestatie
‘Werkers in de hulpverlening doen belangrijk werk en dat moeten we laten zien,’ zegt Abvakabo FNV-bestuurder Debbie van Leiden. Op het Malieveld in Den Haag organiseren de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel op donderdag 17 februari de manifestatie ‘Samen sterk voor publiek werk’. ‘De stand is nu dat er 7500 mensen komen, we hopen op meer.’

Ontslagen
Ontslagen zullen zeker vallen, volgens de vakbondsbestuurder, als de bezuinigingsplannen van het kabinet op de publieke sector door gaan. ‘Wij moeten nu al bijna dageljks sociaal plannen afspreken met instellingen die door bezuinigingen worden getroffen. Een gemeente die tien tot twintig procent op welzijn bezuinigt, kan dat niet meer uit overhead of gebouwen halen. Dan moet je op een gegeven moment in de core business snijden, dat betekent in het personeel.

Verantwoordelijkheid
De grotere verantwoordelijkheid voor burgers – ook financieel – die het kabinet voorstaat met de bezuinigingen, is volgens Van Leiden ongepast. ‘Het gaat om hulpverlening die juist mensen aan de onderkant van de samenleving nodig hebben. Zij kunnen die “eigen verantwoordelijkheid” niet betalen.’

Takendiscussie
De vakbonden benadrukken dat het kabinet de takendiscussie moet voeren als het wil bezuinigingen. Van Leiden: ‘Bezuinigingen op het budget van de jeugdzorg bijvoorbeeld zal leiden tot verhoging van de caseload van medewerkers omdat er personeel uit moet. Of het leidt tot langere wachtlijsten omdat minder kinderen en ouders geholpen kunnen worden.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Evert Elzinga

3 REACTIES

  1. Ook in de publieke sector is op een verstandige manier bezuiniging mogelijk, zonder dat meteen alles en iedereen (cliënten en werknemers) als slachtoffer worden neergezet. Efficiënter (samen)werken, preventie ipv duurdere hulp als het te laat is, geen verkokering en versnippering (jeugdzorg). Betrek ouders en sociale omgeving bij de opvoeding en betrek ondernemers en bedrijven bij wijkaanpak en re-integratie. Betrek de samenleving en ontlast de overheid. Daar is winst te behalen en kostenbesparing bij de overheid. Laat vakbondsleden die werken in het publieke domein creatief meedenken over een betere en goedkopere manier van werken ipv als zielig naar het Malieveld te rennen…

  2. Lees alle reacties
  3. Bizar. De maatschappij verandert in een netwerksamenleving. De positie van de overheid wordt bescheidener. Maar de vakbonden houden nog steeds vast aan bureaucratische herverdelingssystemen waarbij we zijn alleen twee keer voor systeemoverhead betalen. Het welzijnswerk kan zijn draagvlak alleen verbereren als het directe financiële relaties aangaat met de klanten die dat kunnen. Dat werkt beter (en effectiever!) dan waneer de overheid ertussen blijft zitten. Het subsidiesysteem van 50 jaar geleden….is niet meer van deze tijd. De samenleving verandert, vakbonden blijkbaar niet. Bizar? Bedenkelijk!

  4. Niets nieuws onder de zon: de regering is er heer en meester in om een tegenstrijdig beleid te voeren. Aan de ene kant bezuinigen betekent aan de andere kant meer kosten door toenemende problemen. Het snijden in eigen vlees aan de betere helft kant van de samenleving…daar begint men niet aan wegens kiezersverlies van de grootste partijen. Dus zal men het wanbeleid in stand “moeten” houden. Zolang men de bezuinigingen aan de minder bedeelde kant van de samenleving oplegt en uitvoert…zal de ellende ervan alleen maar toenemen. Hoe meer men van de mens afneemt, hoe minder mens er over blijft. De gevolgen daarvan zie je al in de realiteit, maar toch blijft de regering op hun (eigenwijze) eigen wijze doorgaan. Falen gegarandeerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.