Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slechte gezondheid en werkloosheid houden armen arm

Twee op de vijf Nederlanders die onder de armoedegrens zitten, zijn daar na drie jaar nog steeds niet uit. Zestig procent redt het wel, vooral door betaald werk te vinden. De helft van de armen die geen werk vinden, zegt vanwege gezondheidsproblemen niet naar een betaalde baan te kunnen zoeken. Aldus het SCP-rapport ‘Uit armoede werken’.
Slechte gezondheid en werkloosheid houden armen arm

Niet-westerse migranten hebben vijf keer minder kans een betaalde baan te vinden om boven de armoedegrens uit te stijgen. Weer ontsnappen aan de armoede gebeurt meestal via betaald werk. Maar zelfs een betaalde baan biedt geen garantie; een op de zes blijvend armen heeft een betaalde baan als belangrijkste inkomstenbron. Toch heeft 60 procent van de armen na drie jaar zijn situatie verbeterd en is boven de lage inkomensgrens uitgestegen.

Betaald werk
Dat zijn enkele conclusies uit het onderzoek van Stella Hoff van het Sociaal Clutureel Planbureau. Zij schetst op basis van enquêtes en administratief onderzoek – over de periode 2004-2007 – een beeld over hoeveel huishoudens de armoedesituatie weten te beëindigen en welke rol betaald werk daarbij speelt. Armoede wordt afgemeten aan de zogenoemde lage inkomensgrens: in 2007 was dat 900 netto per maand voor een alleenstaande.

Etnische herkomst
Een meerderheid – 60% – van de armen wist na drie jaar via betaald werk uit de armoede te ontsnappen, zo blijkt uit het onderzoek van het SCP. Maar twee op de vijf mensen bleef drie jaar lang in armoede leven. Etnische herkomst blijkt daarbij een belangrijke factor: autochtone Nederlanders hebben een vijf keer grotere kans uit de armoede te komen door een betaalde baan te vinden. Opmerkelijk is ook het feit dat gezondheidsproblemen voor de helft van de blijvend armen als reden wordt opgegeven om niet naar werk te zoeken.

Bedrijven
De Voedselbank meldt naar aanleiding van het SCP-rapport dat zij met steeds grotere tekorten heeft te kampen. De organisatie helpt meer dan 21.000 huishoudens onder de armoedegrens aan voedsel en producten die ‘over’ zijn. ‘Steeds meer grote bedrijven trekken zich terug als gever’, zegt Clara Sies van de Voedselbank. ‘Door de crisis zijn fabrieken steeds effectiever gaan produceren, zodat er minder overblijft om weg te geven.’

Weggegooid
Het centrale distributiepunt van de Voedselbank in Rotterdam kon de afgelopen week geen goederen verstrekken aan de locaties van de Voedselbank in de rest van het land. Sies: ‘Het is natuurlijk goed dat er minder eten wordt weggegooid. Maar wij zijn er wel de dupe van.’ De Voedselbank beschikt over 130 afgiftepunten in Nederland.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Sociaal Cultureel Planbureau / foto: ANP Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.