Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe aanpak Halt: sorry zeggen en schade vergoeden

Halt Nederland begint dit jaar met een deels vernieuwde werkwijze. De belangrijkste veranderingen zijn volgens Halt een grotere betrokkenheid van de ouders van jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan relatief kleine vergrijpen. Ook moeten de betrapte jongeren verplicht excuus aanbieden en de schade vergoeden.
Nieuwe aanpak Halt: sorry zeggen en schade vergoeden

Jongeren van twaalf tot achttien jaar kunnen te maken krijgen met een zogenoemde Halt-afdoening als zij door de politie zijn aangehouden voor bijvoorbeeld vernieling, (winkel)diefstal of overlast met vuurwerk. Ze krijgen dan de keus: naar justitie of naar Halt. Via een Halt-procedure kunnen jongeren rechtzetten wat zij fout hebben gedaan, zonder dat zij in aanraking komen met justitie.

Excuus maken
De nieuwe werkwijze is tot stand gekomen door het combineren van de best werkende elementen van de Halt-aanpak en vernieuwde wetenschappelijke inzichten. Met de nieuwe aanpak Halt met een jongere hoe deze zijn of haar excuus moeten maken. Daarbij worden ook de ouders betrokken. Excuses aanbieden blijkt volgens Halt voor jongeren namelijk ‘geen eenvoudige opgave’. Als de jongere schade heeft gemaakt, moet hij dit ook vergoeden of repareren. Deze elementen maken veel indruk op de jongeren, volgens Halt.

Ouders
De intensievere samenwerking met ouders vindt Halt erg belangrijk. Dat werkt namelijk positief op het leerproces van jongeren, meent de organisatie. De ouders worden dan ook vanaf het eerste moment betrokken bij de procedure die hun kind bij Halt moet doorlopen. ‘Ze worden door Halt ondersteund in hun vaardigheden om strafbaar gedrag van hun kind in de toekomst te helpen voorkomen’, meldt Halt. Naast het aanbieden van excuses doet Halt voortaan ook een beroep op ouders om intensief mee te werken aan de bemiddeling om de aangerichte schade te vergoeden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Halt

1 REACTIE

  1. Het volstaat m.i. niet slechts door het stimuleren van het aanbieden van excuses door het kind zelf en het vrijblijvend ‘betrekken’ van de ouders.
    Excuses zouden m.i. verplicht moeten zijn en de ouders zouden (beiden) verplicht mee moeten bij het aanbieden van de excuses én deelname aan een deel van het HALT traject.
    Zo niet; inhouden van de kinderbijslag totdat aan alle voorwaarden is voldaan.
    De primaire verantwoordelijkheid voor het gedrag van het kind ligt bij de opvoeder(s) dan wel de verwekker(s).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.