Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lector Hans van Ewijk:‘Ideeën uit professionals en bewoners halen’

Dr. Hans van Ewijk, lector sociaal beleid, innovatie en beroepsontwikkeling aan de Hogeschool van Utrecht, was eerder directeur en lid van de Raad van Bestuur van het inmiddels opgeheven Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn NIZW. Geen wonder dat hij uitweidt over de positie van landelijke kenniscentra ten opzichte van de meer regionaal ingebedde lectoraten.
Lector Hans van Ewijk:‘Ideeën uit professionals en bewoners halen’

Door Dominique Elshout – ‘Het NIZW was in de begintijd bezig met innovatieve strategieën op nationaal niveau; die vervolgens op lokale schaal geïmplementeerd moesten worden. Binnen het lectoraat proberen we innovatieve ideeën van professionals en bewoners uit de buurt te bewerkstelligen. Dat doen we op plaatselijk niveau in samenspraak met het werkveld. Eén van de spannendste vragen is nu hoe de landelijke kennisinfrastructuur zich verhoudt tot lokale projecten.

Er zijn op dit gebied afstemmingsproblemen. Landelijke instituten gaan de markt op en richten zich ook op innovatie op lokaal niveau. Daardoor kom je elkaar soms tegen als concurrenten. Ik zie de landelijke centra vooral als ondersteunende back office’, schetst Van Ewijk.

Buurten
‘Toen we startten met het lectoraat hebben we convenanten gesloten voor een langdurige verbintenis met buurten. Daarvóór was het in buurten een komen en gaan van professionals. In Utrecht zijn nu in tien buurten sociale makelaars werkzaam, die daar zeker vier jaar blijven. Ze moeten de spil van het werk worden. Zo kunnen burgers zich beter met de professionals vereenzelvigen. De makelaars werken nauw samen met collega’s in de buurt om te bepalen wat sociaal wenselijk en problematisch is. Van daaruit zetten ze interventies en diensten op. Het Kenniscentrum sociale innovatie volgt deze ontwikkeling en traint de professionals.’

‘Tegelijkertijd doen onze studenten onderzoek in de buurten. Deze (semi)permanente binding met instellingen en buurten in de eigen regio zie ik als essentie van het werken vanuit lectoraten. Daarin onderscheiden zij zich van wat landelijke kennis- en onderzoeksinstituten kunnen doen.’ <>

Zie ook: www.hu.nl/Onderzoek/Lectoraten

Dit artikel staat in de opleidingenspecial van mei 2009

Bron: Foto: Herbert Wiggerman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.