Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer klachten discriminatie over handicap en sekse

Het aantal klachten over discriminatie in Nederland is in 2008 met ruim 13 procent toegenomen. De antidiscriminatiebureaus en meldpunten registreerden 4808 klachten in 2008. Dat zijn er 561 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de Kerncijfers 2008. ‘Het topje van de ijsberg,’ volgens de landelijke vereniging Art.1.
Meer klachten discriminatie over handicap en sekse

Vooral het aantal klachten over discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte, sekse, nationaliteit en godsdienst steeg flink. Alleen het aantal klachten over discriminatie wegens seksuele gerichtheid kende een lichte daling. Zoals ieder jaar kwamen in 2008 de meeste klachten binnen over discriminatie op grond van ras (2003) en leeftijd (970).

Voorbeeld
De landelijke vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie op alle gronden, Art. 1, heeft vrijdag de jaarlijkse kerncijfers gepubliceerd. In de kerncijfers worden dit jaar voor het eerst een aantal voorbeeldklachten beschreven. Zoals van een man die op zijn werk wordt gepest vanwege zijn homoseksualiteit en een vrouw die wordt mishandeld vanwege haar Surinaamse afkomst. Ook zijn de Kerncijfers voor het eerst samengesteld vanuit het nieuwe landelijke klachtenregistratiesysteem.

Toegankelijk
De stijging heeft deels te maken met de vestiging van een aantal nieuwe meldpunten die de toegankelijkheid van het melden in sommige gebieden heeft vergroot. De gemelde discriminatie betrof in de meeste gevallen een omstreden handeling, zoals uitsluiting van een dienst of afwijzing voor een baan, of vijandige bejegening. Vaak gingen de klachten over discriminatie op de arbeidsmarkt (1846), met name bij werving en selectie (1183). Ook uit de buurt of wijk kwamen relatief veel klachten binnen (616). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om burenruzies.

IJsberg
Het aantal van 4808 discriminatieklachten is nog maar het topje van de ijsberg. Lang niet iedereen die geconfronteerd wordt met discriminatie dient een klacht in bij een antidiscriminatiebureau. Volgens Art. 1 willen mensen hun negatieve ervaring vaak het liefst meteen vergeten, hebben het idee dat melden niet helpt of zijn niet op de hoogte van de meldingsmogelijkheden.

Campagne
Begin 2010 start Art.1 een posteractie met het beeldmateriaal van de campagne die het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2009 voerde om de meldingsbereidheid te vergroten. Mensen worden dan opgeroepen om de poster te downloaden en op te hangen, om zo een statement tegen discriminatie te maken.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: Art.1/ foto: ANP United Photos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.