Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huiselijk geweld treft 12.000 Amsterdammers

Amsterdam kent jaarlijks naar schatting twaalfduizend volwassen slachtoffers van huiselijk geweld. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD dat donderdag tijdens een conferentie over dit onderwerp in de hoofdstad wordt gepresenteerd.
Huiselijk geweld treft 12.000 Amsterdammers

Het aantal kinderen dat wordt gedupeerd door geweld in hun thuisomgeving, is hierbij nog niet meegeteld. Het merendeel van de slachtoffers is vrouw (83 procent) en de meeste geweldsplegers zijn man (89 procent). De cijfers in de diverse stadsdelen lopen flink uiteen. Zo woont bijvoorbeeld 38 procent van de gedupeerden in Amsterdam-Noord en 17 procent in Zuidoost.

Urgent probleem
Tijdens de conferentie kwamen ruim 250 professionals bijeen op uitnodiging van wethouder Marijke Vos (zorg). Onder hen was ook staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vertegenwoordigd. Volgens haar laat de Amsterdamse aanpak van huiselijk geweld mooie ambities maar ook resultaten zien. ‘Maar er is nog heel veel te doen. Helaas is het nog altijd een heel urgent probleem met veel compexiteiten en nog altijd nieuwe groepen slachtoffers.’

Tekenend
Volgens Vos blijkt uit onderzoek dat een op de vier Amsterdammers van achttien jaar en ouder wel eens in zijn of haar omgeving huiselijk geweld heeft meegemaakt. Dat komt neer op bijna 200.000 personen. En dat zijn de mensen die door hebben dat er iets niet in orde is. ‘En wat doe je in zo’n geval? Als je weet dat iemand in je omgeving niet veilig is? Niets. Bijna een kwart van deze groep zegt: “Ik deed niets, ik bemoeide me er niet mee”’, weet de wethouder. Dat is volgens haar tekenend voor mensen die ervaring hebben met huiselijk geweld. Veel slachtoffers doen geen aangifte bij de politie uit angst of schaamte.

Huisverbod
De hoofdstad heeft sinds dit jaar het tijdelijk huisverbod ingevoerd. Hiermee kan de geweldpleger even uit huis worden geplaatst. Tot nu toe zijn meer dan negentig huisverboden uitgedeeld. Landelijk ligt dat aantal al rond de 1700, zei de staatssecretaris.

Grootouders
Amsterdam wil volgend jaar extra aandacht voor een groeiende groep jonge plegers van huiselijk geweld. Jongeren die agressief zijn tegen hun ouders, grootouders of broers en zusjes. Hulpverleners die meestal al in zo’n gezin werken, merken vaak niet eens dat dit probleem speelt. Ouders doen er namelijk alles aan om het te verbergen, zoals een alleenstaande moeder die soms in een garagebox ging slapen uit angst voor de agressie van haar zoon.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.