Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liever luxe dan einde aan honger in de wereld

Jongeren zijn niet erg positief gestemd als het gaat om de toestand in de wereld. Maar hun opofferingsgezondheid voor een betere wereld is beperkt. Ze willen wel geld inleveren om een eind aan de honger te maken, maar kom niet aan hun luxe leventje. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag naar aanleiding van Bevrijdingsdag 2008.
Liever luxe dan einde aan honger in de wereld

Meer dan de helft (55 procent) van de jongeren denkt dat een wereld zonder oorlog onmogelijk is. Bovendien denkt 42 procent dat het onhaalbaar is honger de wereld uit te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder leden van het jongerenpanel van het tv-programma.

Voedselprobleem
Van de 1750 ondervraagden zijn weinigen bereid een steentje bij te dragen aan de oplossing van het voedselprobleem. Voor het inleveren van zakgeld of loon is nog wel animo (57 procent). Maar op de vraag of zij bereid zijn tot een leven zonder luxe als daarmee geen mens meer honger lijdt, antwoordt 46 procent ‘nee’. Een derde zegt ‘ja’ en 20 procent weet het niet.

Kinderarbeid
Verder is lang niet iedereen tegen kinderarbeid. Als de achtergrond van een spijkerbroek onduidelijk is, zou 67 procent hem kopen en als zeker is dat de jeans door kinderen is gemaakt, dan neemt nog altijd 39 procent het kledingstuk mee.

Oorlog
Over de stelling dat een oorlog zoals in Afghanistan soms nodig is om in vrijheid te kunnen leven, zijn de jongeren sterk verdeeld: 47 procent onderschrijft dit, 45 procent is het oneens. Iets meer dan de helft vindt het niet goed als zijn of haar verkering naar Uruzgan zou gaan.

Dodenherdenking
Dodenherdenking leeft sterk onder jongeren. Van alle deelnemers aan de enquête heeft 80 procent op 4 mei vorig jaar meegedaan aan de twee minuten stilte. Een kleine minderheid (10 procent) is voor afschaffing van de herdenking op 5 mei. Mocht Nederland ooit veroverd worden door een ander land, dan gaat 57 procent – met gevaar voor eigen leven – in het verzet.
(Bron: Anp)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.