Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Fouten hulpverlening overleden baby Talysa’

Bureau Jeugdzorg Rotterdam heeft onvoldoende verantwoordelijkheid genomen bij de opvoedingssituatie van de 'doodmishandelde' baby Talysa. Bovendien hebben hulpverleners van verscheidene organisaties diverse beoordelingsfouten gemaakt. Dat concluderen de Inspectie Jeugdzorg en de Rotterdamse Jeugdconsul dinsdag in twee nog vertrouwelijke rapporten.
'Fouten hulpverlening overleden baby Talysa'

De nog geen maand oude Talysa overleed op 4 december vorig jaar in Rotterdam. De rechtbank veroordeelde beide ouders in september tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging vanwege de mishandelingen. De baby liep onder meer blauwe ogen, een bloedneus, hersenkneuzingen en een schedelbreuk op. Volgens een patholoog ontstonden de verwondingen door buitensporig geweld.

Nachtopvang
De ouders leerden elkaar enkele jaren geleden kennen bij de nachtopvang van het Leger des Heils. Ze zwierven over straat en vonden af en toe ergens onderdak. Ze kregen in november 2006 een eerste kind, maar de jongen werd in een pleeggezin geplaatst omdat de ouders niet voor hem konden zorgen. Na de geboorte van dat kind kregen de ouders hulp en een woning van de gemeente. Vervolgens bleek de vrouw zwanger van Talysa.

Agressie
De gezinsvoogd van Bureau Jeugdzorg die verantwoordelijk was voor het oudste kind, had er geen bezwaar tegen dat Talysa bij haar ouders bleef. Het Leger des Heils begeleidde de ouders en de vader volgde een training om zijn agressie te beheersen. Als er toch zorgen waren zou een melding worden gedaan opdat het kind onder toezicht kon worden gesteld of uit huis geplaatst kon worden.

Verantwoordelijk
‘De keuze om geen ondertoezichtstelling van Talysa bij de Raad voor de Kinderbescherming in te dienen, heeft ertoe geleid dat in formele zin niemand verantwoordelijk was voor de zorg voor Talysa’, concludeert de Inspectie Jeugdzorg. Die stelt tevens dat het ontbrak aan goede samenwerking tussen verschillende hulpverleningsinstanties.

Inschattingsfouten
Verantwoordelijk wethouder Leonard Geluk concludeert in een brief die hij woensdag aan de raad stuurt dat hulpverleningsinstanties achteraf bezien inschattingsfouten hebben gemaakt. ‘Maar ik wil afstand nemen van het beeld dat de hulpverlening heeft gefaald. We moeten niet vergeten dat er ongelooflijk veel goed gaat. Incidenten als deze zijn niet geheel te voorkomen.’ Geluk stelt dat ‘het ongelooflijk treurige verhaal van Talysa’ enige gelijkenis vertoont met die van het Maasmeisje Gessica. De wethouder neemt een aantal maatregelen om de zorg voor kinderen in de risicogroepen te verbeteren. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.