Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal werk in Vlaanderen en Nederland

Het lijkt bijna cynisch, ten tijde van de grootste constitutionele crisis van België ooit een boek uitbrengen over sociaal werk in Vlaanderen en Nederland. Alsof de weg wordt voorbereid om beide samen te voegen. Die bedoeling hadden redacteurs en auteurs van dit boek natuurlijk niet. Wel willen ze begrippen die in de sociale sector in beide landen gebruikt worden, beschrijven en verduidelijken. Een gemeenschappelijke taal leidt immers nog niet tot een gezamenlijk begrippenkader.
Sociaal werk in Vlaanderen en Nederland

Door Jan Steyaert, lector Fontys Hogescholen – Veel ontwikkelingen zijn dezelfde: vergrijzing van de bevolking, diversiteit, globalisering van de economie. Toch zijn er tussen Vlaanderen en Nederland nogal wat verschillen op het gebied van organisatie van zorg en welzijn en de gehanteerde taal en visie. De commissie cultureel verdrag Vlaanderen Nederland nam daarom het initiatief tot dit boek.

In dit boek brengt een reeks auteurs, onder regie van Maria de Bie en Hans van Ewijk, verschillen en gelijkenissen in kaart. In zes hoofdstukken worden evenveel sectoren zowel uit Vlaams als Nederlands perspectief beschreven. Zo krijg je een overzicht van bijvoorbeeld jeugdzorg en jeugdwerk, maatschappelijke dienstverlening en langdurige zorg. Elk hoofdstuk begint met een korte vergelijkende inleiding en historische situering van de sector. Een aantal jaar geleden verscheen het boek ‘Belgen doen het beter’ over innovaties in de publieke sector. Nu wordt er niet gesproken over beter, maar over anders. En juist dat anders in beeld brengen kan verrijkend zijn voor beiden.

De redacteurs schreven een inleidend hoofdstuk als kader voor de zes sectorbeschrijvingen. Daarin krijgt de lezer een compacte inleiding op de sociologie van de verzorgingsstaat en worden begrippen gesitueerd zoals burgerschap, actieve welvaartstaat, civil society en participatie.

CVN, redactie en auteurs hebben mooi werk geleverd. Het boek heeft iets van een schitterende ‘amuse-gueule’. Want dit boek doet vooral naar meer smaken. De insteek per sector die hier gekozen werd, leidt tot veel informatie over organisatie- en beleidsstructuren. Dat is boeiend, maar roept meteen de vraag op naar verschillen en overeenkomstem inzake sociale interventies (verloopt schuldhulpverlening of verslavingszorg op het niveau van dagelijkse hulpverlening anders?) en inzake visie (hoe staat men tegenover sociale activering, of kent Vlaanderen ook de zoektocht naar meer informele zorg zoals die in de WMO vervat is?). CVN is dus nog niet klaar, laat dit nog maar het begin van een reeks zijn!

Ronduit storend aan het boek is echter de prijs. Noch het aantal pagina’s (219) noch de ronduit sobere vormgeving geeft een verklaring waarom dit boek twee keer zo duur moet zijn als vergelijkbare boeken.

Auteur  Maria de Bie en Hans van Ewijk
Uitgever  Kluwer
ISBN  978-90-4651-875-5
Prijs  € 39,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.