Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huishoudelijke hulp steeds vaker door schoonmaakbedrijf

Steeds meer cliënten die via de thuiszorg huishoudelijke hulp krijgen, zullen vanaf volgend jaar een schoonmaakbedrijf over de vloer krijgen. Verschillende thuiszorgorganisaties doen niet meer mee met de aanbesteding huishoudelijke hulp van de gemeenten. Ontslag voor thuiszorgmedewerkers volgt.

Door Carolien Stam – In totaal 630 huishoudelijke hulpen komen zonder werk in Zuid-Holland. Het gaat om 400 alfahulpen en zo’n 230 thuiszorgwerkers in dienst van Rivas Zorggroep. Eerder deze maand liet Rivas weten niet in te schrijven op de aanbesteding van de zogenoemde AV8-gemeenten. Het gaat om Giessenlanden, Gorinchem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Nieuw-Lekkerland, Liesveld en Zederik.

Lage prijzen
Vanwege de te lage prijzen die verschillende gemeenten hanteren voor de huishoudelijke hulp doen diverse thuiszorgorganisaties niet meer mee aan de Wmo aanbestedingsrondes van de gemeenten. In de afgelopen aanbestedingsperiode hebben veel thuiszorgorganisaties al veel verlies geleden vanwege deze lage tarieven. Gevolg: ontslagen bij thuiszorgorganisaties en schoonmaakbedrijven of andere thuiszorgleveranciers die de huishoudelijke zorg bij cliënten overnemen.

Wmo-aanbesteding
Rivas levert op dit moment met Zorgalliantie – een bundeling van zes zorgcentra – aan zo’n 1800 cliënten in de AV8 gemeenten huishoudelijke hulp. De cliënten in de AV8-gemeenten hoeven zich geen zorgen te maken, benadrukt woordvoerster Christien Terlinden. ‘Tien aanbieders hebben ingeschreven op de nieuwe Wmo-aanbesteding. De gemeenten onderzoeken nu of deze aanbieders alle cliënten kunnen voorzien. Mocht dat niet lukken, wordt een nieuwe aanbestedingsprocedure in gang gezet. Per 1 januari 2009 moet in ieder geval alles geregeld zijn.’

Nieuw contract
Rivas Zorggroep staat niet alleen. Ook zorginstelling Vilente in Wageningen overweegt niet mee te dingen naar een nieuw contract met de gemeente voor huishoudelijke hulp. Volgens de zorgaanbieder moet zij straks onder de kostprijs gaan werken. Zorgorganisatie Valent draagt de huishoudelijke verzorging in de Rijn- Duin- en Bollenstreek over aan Thuiszorgservice Nederland (TSN), een dochterbedrijf van schoonmaakbedrijf Asito.

Overeengekomen
In de provincie Utrecht is Vitras/CMD met de gemeente Bunnik en Wijk bij Duurstede overeengekomen voor hogere tarieven dan oorspronkelijk in de aanbesteding vastgesteld, huishoudelijke zorg te leveren. Zes gemeenten zien geen noodzaak de tarieven aan te passen aan de prijs die Vitras berekent voor huishoudelijke hulp. Het gaat om: Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Renswoude, Scherpenzeel. Dit betekent dat in deze gemeenten Vitras/CMD in principe vanaf 1 januari 2009 stopt met de hulp bij het huishouden.

Overtollig personeel
Zowel Rivas Zorggroep als Valent benadrukken dat ze alles zullen doen om het boventallige personeel over te dragen aan de nieuwe leveranciers van huishoudelijke hulp. Dat geldt in ieder geval voor de 230 vaste medewerkers van Rivas. De 400 overtollige alfahulpen zijn niet in dienst van Rivas. Woordvoerster Evelien Niëns: ‘Zij kunnen natuurlijk door de nieuwe zorgleveranciers ingehuurd worden. Dat hangt van de leveranciers af.’

Bijscholing
Een andere mogelijkheid voor de hv1 medewerkers (huishoudelijke verzorging) is ook bijscholing van de medewerkers tot verzorgende, verpleegkundige, minimaal hv4-niveau. Evelien Niëns: ‘Om ontslag zo veel mogelijk te voorkomen heeft Rivas Zorggroep de afgelopen drie jaar circa 80 medewerkers huishoudelijke hulp opgeleid tot verzorgende. Deze medewerkers zijn inmiddels doorgestroomd naar de thuiszorg.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.