Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Bom onder aanbesteding in thuiszorg voor de WMO

CNV Publieke Zaak heeft een juridische constructie gevonden die werknemers in de thuiszorg in feite een baangarantie geeft. De vondst kan leiden tot chaos in de lopende aanbestedingen in de thuiszorg voor de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning.
Bom onder aanbesteding in thuiszorg voor de WMO

'Wij gingen er tot nu toe van uit dat de aanbesteding
in de zorg kan leiden tot het verlies van 20.000 banen. Ik weet nu zeker dat het
er geen 20.000 zullen worden', zegt
class=""
id="" portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66119/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html" target=_blank name="" >Leon Vincken
, bestuurder van CNV
Publieke Zaak
in het Financieele
Dagblad.Schoonmaakbedrijven

De laatste maanden is onrust ontstaan rond de
portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/portlet_tsge_dossiers1_1_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fdossiers___2Fcontent___2FshowList/_windowLabel/portlet_tsge_dossiers1_1/portlet_tsge_dossiers1_1categoryId/50801/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tsge_page_dossiers/index.html"
target=_blank>Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

, die per 1 januari de gemeenten verantwoordelijk maakt voor
de thuiszorg. De gemeenten besteden de thuiszorg aan. Het gevolg is dat een deel
van de thuiszorginstellingen hun contracten kwijtraakt, onder andere aan
schoonmaakbedrijven die de zorg goedkoper kunnen leveren. De Wmo bevat geen
garantie voor het thuiszorgpersoneel dat zij bij de nieuwe uitvoerders van het
contract aan de slag kunnen.Oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden

'Wij proberen nu de cao thuiszorg zo veel mogelijk van toepassing te laten
zijn', zegt Vincken. In dat verband heeft de huisadvocaat van de bond een
interessante vondst gedaan. Die komt er in het kort op neer dat de Wet overgang
van ondernemingen (Woo) van toepassing is in de thuiszorg. Dat betekent dat de
winnaar van een aanbesteding de werknemers van de verliezende partij moet
overnemen en wel tegen hun oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden.Duurdere cao

De consequentie is dat schoonmaakbedrijven die een contract in de thuiszorg
hebben binnengehaald, geconfronteerd worden met de arbeidsvoorwaarden van de
duurdere thuiszorg-cao. 'Er moet dus geld bij en denk maar niet dat die
bedrijven dat gaan betalen', zegt Vincken. Vandaar dat hij nu zo snel mogelijk
met staatssecretaris Ross om de tafel wil om te praten over de consequenties.
Een woordvoerder van de staatssecretaris kan nog niet reageren. 'Wij moeten
eerst nog kennisnemen van de exacte onderbouwing van wat CNV zegt.'Werkgevers

Directielid
portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66453/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">Aad
Koster
van de werkgeversorganisatie in de thuiszorg
href="http://www.actiz.nl">Actiz

bevestigt de lezing van CNV. Actiz heeft zijn eigen advocaat naar de zaak laten
kijken en die is tot dezelfde conclusie gekomen. 'Wij hebben om overleg gevraagd
met het ministerie, de gemeenten en de vakbonden om te kijken hoe we nu verder
moeten.'Lees ook:


portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66453/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">Aad
Koster (Actiz): 'Nog vele ontslagen thuiszorg door aanbesteding van WMO'

portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66453/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">
(19 oktober 2006);


portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66175/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html"
target=_blank>Thuiszorgorganisaties eisen herkansing van gemeenten

portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66453/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">(13
oktober 2006),


portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66103/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">Wiegel:
Thuiszorgorganisaties spelen vals

portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66453/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">
(12 oktober 2006),


portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66119/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">'WMO
trekt als vernietigende orkaan door thuiszorg'

portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66453/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">
(12 oktober 2006),


portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/65492/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html"
target=_blank>Eerste ontslagen thuiszorg door WMO

portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66453/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">
(28 september 2006)

portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/tsge_portlet_zw_search_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fsearch1___2Fcontent___2FgoToResult/_windowLabel/tsge_portlet_zw_search/tsge_portlet_zw_searchchannelId/5601/tsge_portlet_zw_searchitemId/66453/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tgse_page_search_results/index.html">

Meer artikelen vindt u in
href="portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/portlet_tsge_dossiers1_1_actionOverride/___2Fportlets___2Fts___2Fge___2Fdossiers___2Fcontent___2FshowList/_windowLabel/portlet_tsge_dossiers1_1/portlet_tsge_dossiers1_1categoryId/50801/_desktopLabel/zorgwelzijn/_pageLabel/tsge_page_dossiers/index.html"
target=_blank>het Dossier WMO.

Meer weten? Lees dan ook de
href="http://www.zorgwelzijn.nl/portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_nieuwsbrief/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html">gratis
Zorg + Welzijn Nieuwsbrief
. Daarvoor kunt u zich

href="http://www.zorgwelzijn.nl/portal/zorgwelzijn.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tsge_page_nieuwsbrief/_desktopLabel/zorgwelzijn/index.html">hier
aanmelden
.
href="http://vedm.net/click2?l=YVXAU&m=ID3f&s=tbaxDU" target=_blank
name=Nieuwsbrief>Door hier te klikken leest u de laatste
editieAdministrator

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.