Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Obesitas en de scootmobiel

‘De scootmobiel is mijn ergste vijand.’ Dat zei een huisarts deze week tegen mij. Hij vertelde dat hij, van alles wat hij tegenkomt, zich het meeste zorgen maakt over het overgewicht bij ouderen en gehandicapten.
Obesitas en de scootmobiel

Voor deze mensen, die zich moeilijk kunnen bewegen, is bewegen juist extra belangrijk. Een scootmobiel neemt voor hen de noodzaak om nog te bewegen weg. De gepikeerde arts noemde het dan ook ridicuul dat een overheid die wil promoten dat mensen meer bewegen, tegelijkertijd ‘massaal scootmobielen verstrekt’.

Een kennis van me heeft een verstandelijk gehandicapte broer. De man woont alleen. Zijn zus helpt hem zijn leven op de rails te houden. Ook helpt de thuiszorg bij bepaalde zaken. Een paar jaar geleden woog de broer bijna 200 kilo. Zijn extreme overgewicht belemmerde hem enorm. Zijn zus probeerde driemaal per week met hem te gaan fietsen, ter ondersteuning van een dieet. Dat lukte redelijk, totdat er op een dag een scootmobiel bij hem voor de deur stond: via interventie van de thuiszorg door de gemeente verstrekt. De fietstochtjes behoorden tot het verleden. Voor elke stap buiten de deur stapte broerlief voortaan op zijn voertuig.

Door een aantal medische ingrepen is de broer inmiddels toch een kwart van zijn gewicht kwijt. De dokter drukt hem bij ieder controlebezoek op het hart toch vooral meer te bewegen. De zus probeert de fietstochtjes nieuw leven in te blazen, maar haar broer weigert steevast. Hij snapt werkelijk niet waarom iemand met een prachtige scootmobiel voor de deur zo dom zou zijn om op een fiets te stappen.
De zus belde ten einde raad de gemeente met de vraag of die het voertuig niet kan terugnemen. De nog steeds goed bedoelende ambtenaar snapt echter werkelijk niet waarover mevrouw zich druk maakt. ‘De participatie van meneer is nu eenmaal gebaat bij de voorziening. En voor medische problemen moet men zich maar melden bij de dokter.’

Anouchka van Miltenburg (42) is van huis uit journalist en sinds 2003 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen.

6 REACTIES

  1. Mensen , dat verhaaltje van Anouchka van Miltenburg past goed bij het rechtvaardigen dat men tegen woordig een eigen bijdrage voor een scootmobiel moeten betalen en voor een elektriche rolstoel met een wiel meer en duurde hoeft er geen eigen bijfdrage betaald te worden ??? … . men kijk bij de overheid niet eens of een invalide persoon wel in een elektriche rolstoel kan zitten .. soms is het medich meer beter , maar daar trekt de overheid en bollebozen ze niks van aan , ze leven in hun eigen valide wereld …

  2. Lees alle reacties
  3. Mensen , dat verhaaltje van Anouchka van Miltenburg past goed bij het rechtvaardigen dat men tegen woordig een eigen bijdrage voor een scootmobiel moeten betalen en voor een elektriche rolstoel met een wiel meer en duurde hoeft er geen eigen bijfdrage betaald te worden ??? … . men kijk bij de overheid niet eens of een invalide persoon wel in een elektriche rolstoel kan zitten .. soms is het medich meer beter , maar daar trekt de overheid en bollebozen ze niks van aan , ze leven in hun eigen valide wereld …

  4. Ik ben het volledig met Williane eens, ik werk zelf in de zorg en zie heel veel mensen door de rollator en scootmobiel weer hun huis uitkomen. ook de rollator laat mensen bewegen. vroegen hadden deze mensen een stok. en konden vaak niets verplaatsen nu kunnen ze een paar boodschapjes doen, en meenemen. mensen kunnen even onderweg op de rollator uitrusten of een praatje maken als de afstand te ver wordt..ik heb clienten die met hun scootmobiel naar het zwembad gaan ze zouden anders een taxi moeten nemen. dus elke verandering is geen verbetering. laat de ouderen lekker schooteren!

  5. anouchka, veel te kort door de bocht. Het feit dat die man nu veel verder kan komen en meer sociale contacten kan hebben telt ook mee. En als hij geen verstandelijke beperking zou hebben zou niemand er iets van zeggen. het is dan immers iemand persoolijke keuze om wel of niet te bewegen? Ook iemand met een verstandelijke beprking heeft recht tot het maken van eigen keuzes.
    Scheer niet alle schapen over dezelfde kam en kijk verder dan je eigen refentiekader, dat zou als journalist toch moeten!

  6. Sorry wel een beetje kortzichtig als ieder scootmobiel gebruiker over dezelfd kam wordt gehaald… ik ben zelf sinds enkele jaren gebruiker, voor die tijd kon ik de deur niet uit, om medische reden. ik ben juist dank aan gemeente ambtenaar en derden nog steeds dankbaar dat ik nu wel mijn eigen boodschappen kan halen, zelfstandig naar huisarts en ziekenhuis kan gaan. En ja mijn energie die ik dan overhoud beweeg ik zoveel mogelijk in en rondhuis. Ieder mens is uniek, ieder gezondheidsklacht of beperking ook. Pas als het jezelf overkomt dan ga je anders om met vooroordelen. Heb zelf ook in gezondheidszorg en versleten wervels e.a door te zwaar tillen/overbelasting ,nog geen tilliften in die tijd.. hoe erg is het om van anderen dan afhankelijk te zijn. Dus scootmobiel kan wel terdege iemand weer de vrijheid teruggeven en frisse lucht halen… alleen de winter en regenachtige dagen belemmeren vaak om deur uit te gaan.
    Leven en laten leven, zou ik zeggen. En a.u.b niet te snel oordelen of veroordelen maakt het voor mensen die toch al beperkt zijn het leven iets aangenamer. een ervaringsdeskundige die veel plezier in het leven heeft gekregen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.