Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Lowlands moet boost geven aan valpreventie voor ouderen

Dronken jongeren en valpreventie voor ouderen. Het lijken twee onderwerpen die niets met elkaar te maken hebben, maar de Hogeschool van Amsterdam bewijst het tegendeel. Onderzoek naar het effect van alcohol op de bewegingen van festivalbezoekers moet waardevolle data opleveren voor een langlopend onderzoek naar valpreventie onder ouderen.
vallende-oudere-iStock.jpg
'Door een veranderend bewegingspatroon tijdig te signaleren aan de hand van sensoren, kunnen er preventieve maatregelen worden genomen.’ - Foto: iStock

Tijdens het meerdaagse festival Lowlands, dat van 18 tot en met 20 augustus plaatsvindt in Biddinghuizen, willen onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) data verzamelen die gebruikt zullen worden voor de ontwikkeling van sensoren om veranderingen in bewegingspatronen te kunnen herkennen. ‘Met deze sensoren moeten in de toekomst valongelukken bij ouderen voorkomen worden. Deze groep mensen gaat namelijk anders bewegen als gevolg van bijvoorbeeld een verslechterde balans of afgenomen spierkracht. Door dit tijdig te signaleren aan de hand van sensoren, kunnen er preventieve maatregelen worden genomen.’

Bewegingspatroon

De onderzoekers beseffen dat op Lowlands weinig van deze ouderen aanwezig zullen zijn. Maar zij denken toch dat het publiek juist een interessante testpopulatie kan zijn. ‘Alcoholconsumptie zorgt namelijk eveneens voor veranderingen in het bewegingspatroon en een verhoogd valrisico. Hoewel deze veranderingen niet exact hetzelfde zijn, leveren deze metingen wel waardevolle informatie op voor de ontwikkeling van de sensoren.’

Het aantal valongevallen onder ouderen blijft stijgen. Elke dag overlijden gemiddeld negen 65-plussers aan de gevolgen van een val en elke vijf minuten komt een oudere binnen op de spoedeisende hulp na een valongeval. Lees meer >>

Balanstest

Festivalbezoekers die aan het onderzoek willen meedoen, moeten verschillende bewegingsopdrachten uitvoeren, waaronder een balans- en een looptest. Daarbij wordt ook de inname van (extra) alcohol gesimuleerd door het gebruik van een alcoholsimulatiebril, waardoor de deelnemers een inname van extra alcohol ervaren. De bewegingen van de deelnemers onder de verschillende condities worden onder andere met een 3D-camera geregistreerd.

Lowlands Science

Het onderzoek van de HvA is één van de zes onderzoeken die zijn geselecteerd om Lowlands 2017 als laboratorium te gebruiken. De andere onderzoeken zijn afkomstig van Radboudumc, VU en LUMC. Onder de naam Lowlands Science krijgen de onderzoekers een eigen onderzoekscentrum op het festivalterrein, waar zij het hele weekend onderzoek doen onder de bezoekers.

Sophie van Hogendorp

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.