Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een op vijf zorgvragers heeft geen sociaal netwerk

Het groot deel van de hulp aan zorgvragers komt van mantelzorgers en vrijwilligers. Mensen willen het liefst dat mantelzorgers worden ingezet voor huishoudelijke zorg. Maar 20 procent van de ouderen en mensen met een beperking heeft geen informeel netwerk waar ze terecht kunnen voor hulp.

Dat blijkt uit het onderzoek “Zorg en ondersteuning in Nederland: kerncijfers 2014” van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Bijna 2,2 miljoen zelfstandig wonende Nederlanders van 18 jaar en ouder – dat is 10% van de bevolking – kregen in 2014 zorg en ondersteuning. De meeste hulp kwam van mantelzorgers, namelijk 10%. Slechts 6% van de zorg en ondersteuning werd publiek gefinancierd en 3% werd particulier betaald.

Sociaal netwerk

In het onderzoekjaar 2014 geeft één op de vijf oudere en beperkte zorgvragers aan dat zij geen sociaal netwerk hebben om hulp en ondersteuning te bieden als dat nodig is. Als gekeken wordt naar alle zorgvragers vanaf 18 jaar, zegt een op de 10 mensen geen informele zorg, dus zorg van familie, vrienden en buren te ontvangen. De cijfers zijn nog van vóór de decentralisatie van zorg naar de gemeenten. Het overheidsbeleid is er sinds 2015 op gericht om meer informele zorg in te zetten.

Mantelzorger

Het is de vraag of het aantal mantelzorgers na de decentralisatie ook verder is gestegen. In Zorg+Welzijn magazine zegt hoogleraar zorgethiek Marian Verkerk dat men er onterecht van uit gaat dat familieleden vanzelfsprekend ook ingezet kunnen worden als mantelzorger. Lees het artikel: ‘Familielid als mantelzorger is te romantisch beeld’.

Informele hulp

Opmerkelijk is ook dat het aantal mensen dat mantelzorg kreeg (10% van de bevolking) in 2014 al groter was dan het aantal mensen dat publiek gefinancierde zorg kreeg (6%). Ook bleek dat 3% van de zorgvragers zelf de zorg financierde. Gezien het overheidsbeleid zou het percentage zorgvragers dat mantelzorg krijgt, en dus het aantal mantelzorgers dat informele hulp biedt, vanaf 2015 verder groeien. Maar willen zorgvragers dat ook?

De helft van de Nederlanders vindt dat kinderen verantwoordelijk zijn voor de zorg voor hun ouders. Vooral jongeren vinden dat, terwijl zij nauwelijks zorg vragende ouders hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lees meer>>

Huishoudelijke hulp

De meeste zorgvragers kregen in 2014 huishoudelijk hulp, vooral door mantelzorgers. 14 Procent van de zelfstandig wonende volwassen zorgvragers kreeg huishoudelijke hulp. Zorgvragers gaven zelf ook aan dat zij mantelzorgers vooral wilden inzetten voor huishoudelijke hulp. De partner is in 2014 de meest gevraagde mantelzorger. Persoonlijke verzorging ontvingen zorgvragers het liefst van hun sociale netwerk. Dat gold in 2014 niet voor 65-plussers, zij vonden het prettiger om persoonlijke verzorging door publiek gefinancierde hulp en verpleging te ontvangen.

Lees het volledige rapport: ´Zorg en ondersteuning in Nederland, kerncijfers 2014’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.