Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

‘Statushouders verdringen zorgmedewerkers niet’

Er is geen sprake van verdringing van Nederlandse zorgverleners nu asielzoekers met een verblijfsvergunning een werktraject aangaan in de zorg. Dit antwoordt staatssecretaris Martin van Rijn van VWS op Kamervragen van Fleur Agema (PVV).
Statushouders ouderenzorg.jpg
Het is de bedoeling dat er uiteindelijk tien statushouders aan het project van mee gaan doenzorgorganisatie DVS/Verzorgd Leven mee gaan doen. - Foto: Thinkstock

In Katwijk worden momenteel vier statushouders opgeleid voor een baan in de ouderenzorg. Dit is een initiatief van zorgorganisatie DVS/Verzorgd Leven. De asielzoekers zijn geselecteerd voor dit project  omdat ze een zorgdiploma hebben of affiniteit en werkervaring met zorg. Fleur Agema van de PVV bekritiseerde dit omdat er ‘net 75.000 mensen ontslagen zijn omdat er zogenaamd bezuinigd moest worden’.

Personeelsbeleid

Van Rijn ziet dit anders. Hij schrijft in zijn antwoord op de Kamervragen van Agema dat instellingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun personeels- en kwaliteitsbeleid. ‘Vanuit arbeidsmarktperspectief bezien is er geen onderscheid tussen de nieuw tot de Nederlandse zorgmarkt toetredende statushouders en de al tot de zorgarbeidsmarkt behorende zorgverleners’. Hij ziet het dan ook niet als verdringing als een instelling kiest om statushouders aan te nemen.

Tien statushouders

Het project van DSV/Verzorgd Leven is niet gesubsidieerd. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk tien statushouders aan het project mee gaan doen. Zij wonen in leegstaande appartementen en betalen huur- en servicekosten aan DSV. Het COA heeft geholpen bij de selectie van de tien werknemers.

Lees hier de antwoorden van Van Rijn op de Kamervragen >>

Marianne Velsink

Of registreer je om te kunnen reageren.