Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

‘Nauwelijks beroep op vrijwilliger bij dementie’

Mensen met dementie en hun mantelzorgers maken nog maar weinig gebruik van vrijwilligershulp, terwijl er toch een behoorlijk aanbod is. Dat blijkt uit een inventarisatie van het NIVEL.
vrijwilligershulp bij dementie
Foto: ANP XTRA

In het algemeen is er voldoende aanbod van vrijwilligershulp voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Behalve specifieke vrijwilligershulp voor mensen met ernstige dementie; dat aanbod is schaars. Maar bij beide vormen signaleren experts een probleem in de toeleiding, want in de praktijk blijkt dat nog weinig mensen hiervan gebruik maken.

Verbinden

Er moet volgens het NIVEL daarom meer aandacht uitgaan en verder onderzoek gedaan worden naar de toeleiding naar deze hulp. Deze zou vooral gezocht moeten worden in het verbinden van zorg- en welzijnswerkers met informele zorgverleners en buurtinitiatieven.

signalen van dementieHet zo vroeg mogelijk vaststellen van dementie is belangrijk. Vaak leven mensen met geheugenproblemen al een tijd in onzekerheid, stelt Alzheimer Nederland. Een duidelijke diagnose kan rust geven en er kan snel gestart worden met een behandeling.
Dit zijn belangrijke signalen van dementie.

Bezoekdienst

Vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen in de zorg voor mensen met dementie. Er bestaan uiteenlopende vormen van georganiseerde vrijwilligershulp bij dementie zoals nachtvrijwilligers, vrijwilligers bij wandelclubs, internetfora, de Alzheimer telefoon en de bezoekdienst. Deze bezoekdienst wordt in Nederland het meest aangeboden en georganiseerd door vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligers gaan bij deze dienst regelmatig op bezoek bij iemand met dementie en geeft dan praktische en sociale ondersteuning.

Stimulans

Initiatieven als ‘Dementievriendelijke gemeenten’ en de landelijke overheidscampagne ‘Dementievrienden’ die in 2016 van start is gegaan, hebben volgens het NIVEL naar verwachting een stimulerende werking. Maar verder onderzoek zal moeten uitwijzen of deze initiatieven daadwerkelijk effectief zijn. 

De inventarisatie van het NIVEL bundelt de kennis over vrijwilligershulp. Download hier het rapport ‘Vrijwilligershulp thuis bij mensen met dementie’ >>

Alexandra Sweers

Of registreer je om te kunnen reageren.