Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Respijtzorg Alkmaar mag hiv-patiënt niet afwijzen

De officier van justitie in Alkmaar eist dat de Stichting Respijtzorg Alkmaar een gift van 500 euro aan het Aidsfonds doet. Omdat ze een zorgvrijwilliger afwees vanwege zijn seropositiviteit.
rechter
De officier van Justitie: 'U heeft deze man weggezet als eng, minderwaardig en gevaarlijk.' - Foto: ANP

De zaak speelde al twee jaar geleden. Toen seponeerde het Openbaar Ministerie de zaak van de vrijwilliger tegen de Stichting Respijtzorg Alkmaar. Maar daarna ging de betreffende zorgvrijwilliger naar de commissie Gelijke Behandeling, die oordeelde dat er sprake was van discriminatie en toch aan de rechter moest worden voorgelegd. Het OM verandert nu van standpunt en vraagt 900 euro schadevergoeding en een gift van 500 euro aan het Aidsfonds van de Stichting Respijtzorg Alkmaar.

Niet afgewezen

De advocaat van de stichting is 'totaal verbaasd' over de verandering van het standpunt van het OM. Volgens de advocaat en de bestuurders van Stichting Respijtzorg Alkmaar is de hiv-patiënt nooit afgewezen. 'Hij werd niet meteen aangenomen, want de stichting was net begonnen en had nog geen beleid op dit punt. Er moest eerst het nodige worden uitgezocht.'

Minderwaardig

Het Openbaar Ministerie trok fel van leer tegen de stichting, die vrijwilligers inzet om tijdelijk de zorg van mantelzorgers over te nemen. De officier: 'U heeft deze man weggezet als eng, minderwaardig en gevaarlijk. Dat straalt uit op alle mensen met een hiv-infectie', aldus de officier van justitie tegen twee bestuurders van de stichting. De officier betoogde dat 'discriminatie hard moet worden aangepakt, zeker in tijden van verminderde maatschappelijke tolerantie.'

Discussie:

Wie heeft gelijk? De stichting die eerst moet nadenken hoe zij een seropositieve vrijwilliger inzet. Of het Openbaar Ministerie dat stelt dat hier sprake is van discriminatie en een schadevergoeding eist. Discussieer hier mee>>

Carolien Stam

Eén reactie

  • mari went

    Goed doorgezet. Complimenten voor deze man!

Of registreer je om te kunnen reageren.