Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds minder banen voor verzorgenden

Minstens 27.000 banen gaan verloren in de zorg de komende jaren. Vooral in de verzorging en de thuiszorg hebben de lager opgeleide zorgwerkers het grootste risico op ontslag.
werken in de zorg
In de afgelopen drie jaar raakten al 22.000 werknemers in de zorg hun baan kwijt. - Foto: ANP

Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in een dinsdag 16 juni verschenen sectorrapport. De afname van de werkgelegenheid komt vooral voor in de verzorging en in de thuiszorg. Deze sectoren hebben nu al te lijden onder fors banenverlies. In de afgelopen drie jaar raakten al 22.000 werknemers in de zorg hun baan kwijt. Volgens het UWV zal vooral de vraag naar lager opgeleide zorgwerkers minder worden. Pas vanaf 2017 komen er langzaam weer banen bij, juist weer in de thuiszorg. Dat komt vooral door de vergrijzing.

Gehandicaptenzorg

Voor de gehandicaptenzorg gaat UWV voor de periode 2012 tot 2017 uit van een afname met 10.000 banen en ruim 5000 banen bij de ziekenhuizen. In de geestelijke gezondheidszorg blijft de werkgelegenheid nagenoeg stabiel tot 2017. Bij de overige zorg, bijvoorbeeld de huisartsenpraktijken, stijgt het aantal banen naar verwachting met 10.000. Dat komt vooral door de overheveling van taken naar huisartsen en naar de eerstelijns zorg.

Ben je 50-plus en ben je op zoek naar werk in de zorg? Dan maak je de komende jaren weinig kans, blijkt uit de barometer 50-plus van het UWV. Lees meer>>

Mantelzorgers

Vooral de lager opgeleide zorgwerkers – mbo 1 en mbo 2 – hebben grotere kans op ontslag. Het UWV ziet nu al een ‘zeer sterke stijging van het aantal ww-uitkeringen en weinig vacatures’. Verzorgenden en helpenden, die lichte zorgtaken bij ouderen thuis doen, zullen het eerst hun baan verliezen, voorspelt UWV-onderzoeker Freek Kalkhoven: ‘De zorgvraag wordt complexer. Daarom wordt van zorgverleners steeds meer verwacht dat zij ook een regierol kunnen spelen. Taken op de lagere niveaus worden bovendien vaker door mantelzorgers uitgeoefend.’

Ondersteuning

Ook andere beroepsgroepen merken de gevolgen, volgens Kalkhoven: ‘Een kwart van de werknemers in de zorg heeft een functie in de overhead of ondersteuning, denk aan mensen in de facilitaire dienst, financieel administratief medewerkers of receptionisten. Ook deze banen staan onder druk door automatisering en reorganisaties.

Tekorten

Tegelijkertijd zijn er ook tekorten in de zorg. Zo is er veel vraag naar de wijkverpleegkundige op hbo-niveau. Dit komt omdat zorg steeds vaker thuis georganiseerd en complexer wordt.

Werkgelegenheid

De zorg is wat betreft de werkgelegenheid de grootste sector in Nederland. In 2013 werkten er bijna 1,1 miljoen mensen, dat is 15 procent van het totaal aantal banen in ons land. Het gros van het zorgpersoneel (38 procent) werkt in de verpleging of thuiszorg. Daarnaast werkt een kwart bij ziekenhuizen en een derde bij onder meer ggz-instellingen en de gehandicaptenzorg.

Meer informatie in de sectorrapportage van het UWV>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.