Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Huishoudelijke hulp kost minstens tientje per uur

De vakbonden en de werkgeversorganisaties zijn het eens geworden over de nieuwe cao VVT 2014-2016. De cao is aangemeld bij het ministerie van SZW. Nu is het wachten op de bevestiging van ontvangst van de minister en dan is de nieuwe cao een feit.
Het laagste uurloon voor een huishoudelijke hulp is tien euro.
Het laagste uurloon voor een huishoudelijke hulp is tien euro. - Foto: ANP XTRA

In de nieuwe cao staan onder meer afspraken over de tarieven van de huishoudelijke hulp. Het allerlaagste uurloon dat mogelijk is voor een huishoudelijke hulp is tien euro. In maart gaat deze schaal omhoog naar 10,15 per uur. En in 2016 is het bodemtarief 10,18 euro per uur.

Onderhandelen

Toch blijft de vraag wat het bodemtarief is dat gemeenten moeten betalen aan zorgaanbieders. Dat moet geregeld worden door een Algemene maatregel van Bestuur, waar de partijen nog over onderhandelen. Als dat rond is moeten gemeenten het afgesproken bodemtarief toepassen bij hun inkoopbeleid.

Conflict

In september bereikten ActiZ, BTN, Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ, en NU '91 al een onderhandelaarsakkoord voor de cao vvt (verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg). Maar over die tarieven van de huishoudelijke hulp raakte de Abvakabo FNV met de werkgeversorganisaties, de andere vakbonden in conflict. De rechter moest er aan te pas komen om partijen opnieuw aan de tafel te laten komen voor de definitieve tekst van de cao VVT.

 

Lees hier de cao VVT-tekst die is aangemeld bij SZW:

Alexandra Sweers

Of registreer je om te kunnen reageren.